Taartje van paling en oudewijvenkoek

Voorgerecht
  

under-heading

Taartje van paling en oudewijvenkoek

Ingredienten

300 g gerookte palingfilet
paar stengels bieslook
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels crème fraîche
4 plakken oudewijvenkoek (dun gesneden)
1 venkelknol
handvol rucola salade
1 dl olijfolie
2 eetlepels citroensap
1 groene appel (Granny Smith)
1 eetlepels riet- of poedersuiker
ringvorm doorsnede ca. 6 cm en ca. 5 cm hoog

Bereiding

Paling in lengte halveren. Repen in dobbelsteentjes snijden.
Bieslook snipperen. In kom mayonaise en crème fraîche mengen met bieslook en palingblokjes.
Korst van oudewijvenkoek afsnijden en met ringvorm uit elke plak een rondje steken.

Venkel schoonmaken. Venkelgroen en onderste stuk eraf snijden.
Met koksmes venkelknol flinterdun snijden. Venkelrepen in kom met ijskoud water en ijsklontjes leggen. In maatbeker dressing kloppen van olie en citroensap.

Appel goed wassen. Appel rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal in 4 mooie plakken eraf snijden.
Met de ringvorm ringen uit de appelschijven drukken.
Appel plakken bestrooien met suiker.
Appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 minuten laten karameliseren. Laat de appelschijven afkoelen.

Ringvorm op bord zetten en oudewijvenkoek er als bodem in leggen.
Kwart van palingmassa in ringvorm scheppen, bovenkant gladstrijken.
Taartje afdekken met gekarameliseerde appel.
Zo nog 3 taartjes maken.

Venkel met schuimspaan uit kom ijswater nemen en laten uitlekken.
Naast elk palingtaartje een bergje vormen van venkel en de rucola.
Dressing erover verdelen en garneren met basilicum.

Voetnoot:
De ingrediënten en bereidingswijze zijn aangepast, het originele recept is terug te vinden in: AllerHande mei 2002

P.P.
Energie 510 kCal
Eiwit 15 g
Vet 41 g
Koolhydraten 21 g

Algemeen


persons : 4
time : 25 minuten
book : Etentje bij Kees en Marian
print : Afdrukken