1 kilo riblappen in grove stukken
2 eetlepels stoofvlees mix
1 theelepel cajun kruiden
100 gr gerookte spek
40 gr gepekelde mini zilveruitjes ( kesbeke)
2 tenen knoflook
2 stengels bleekselderij
2 wortel, was bij mij 70 gr
2 stengels bosui
4 eetlepels tomatenpuree
2 flesje donker bier, ik heb Affligem abdijbier
200 ml runderbouillon
6 eetlepels Loonse stroop
kruiden: tijm, laurier, rozemarijn.
Opmerking:
geen verse rozemarijn meer gebruiken, naaldjes blijven te hard, ik heb ze allemaal met de hand verwijderd.
Snij het vlees in stukjes.
Snij de gerookte spek in mini blokjes.
Maak de wortel schoon en snijd deze in mini blokjes.
Was de bleekselderij en snijd deze zeer fijn.
Hak de knoflook fijn.
Snij de bosui in dunne ringen.
Verhit wat olie in een pan en bak de gerookte spek aan. Haal de spek uit de pan en voeg indien nodig wat extra olie toe. Bak hierin het vlees aan. Haal het vlees uit de pan en bestrooi met de stoofvlees kruiden. Voeg wat olie toe aan de pan en bak de wortel en bleekselderij aan.
Voeg de bosui toe en na enkele enige tijd de knoflook. (knoflook niet te vroeg want als de knoflook bruin wordt gaat hij bitter smaken)
Voeg het vlees weer toe en bak deze even mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Voeg zout, peper, tijm, laurier en rozemarijn toe. Blus af met het donkere bier.
Voeg de siroop, de spekjes, zilveruitjes en bouillon toe en laat het geheel minimaal 3 uurtjes minuten zachtjes sudderen. ( of 25 minuten in een hoge druk pan en daarna 2 uurtjes op slow cooking zetten)
Verwijder de laurier en als je verse rozemarijn gebruikt hebt verwijder dan de naaldjes van de rozemarijn.
Proef en breng indien nodig verder op smaak met zout, peper of Loonse stroop.
Als de saus te dun is dan kan je deze wat binden met Maizena.
Schep het vlees en de zilveruitjes uit de pan. Blender ¾ van de jus fijn. Voeg dan de ¼ weer toe. Zo krijg je een smaakvolle wat dikkere saus met toch een beetje structuur.
Tip:
Maak de stoofpot daags van te voren, dan is hij veel lekkerder!
: 4-5 personen
: 3 uurtjes + 1 nacht staan
: Bestaand recept met een nieuwe touch
: Afdrukken