Springrolls met buikspek en garnalen

Bijgerecht / Lunch / Quiche
  

under-heading

Springrolls met buikspek en garnalen

Ingredienten

250 gr buikspek, gaar
75 gr wortel
¼ komkommer
2 lente-uien
100 gr dunne rijstnoedels
12 rijstvellen
12 bladen kropsla of little gem
150 gr (gekookte)garnalen*
fijngehakte verse munt
fijngehakte verse peterselie**

*Ik heb rauwe garnalen gebruikt en deze van tevoren gebakken en laten afkoelen. Ze waren erg groot, daarom in stukjes gesneden.
**Ik heb peterselie gebruikt omdat wij niet van koriander houden.


Hoisin dipsaus:
1 chilipeper
handje pinda’s
1 el olie
1 el fijngesneden knoflook
125 g hoisinsaus
1 el pindakaas
40 ml water

Bereiding

Buikspek,
Ik heb Indische gegaarde buikspek gebruikt voor deze springrolls, klik hier voor het recept.
Of doe het op de manier zoals in het originele recept staat beschreven (breng een pan gezouten water aan de kook, voeg het buikspek toe. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen. Giet het vlees af en laat afkoelen). Snijd het buikspek vervolgens in dunne plakjes.

Snijd de wortel en komkommer in dunne reepjes (julienne).
Snijd de lente- uien in dunne ringen.
Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af onder koud water.

Doop een rijstvel enkele seconden in lauw water en leg het op de vochtige theedoek.
Leg achtereenvolgens wat van de sla, noedels, wortel, komkommer, lente-uien, het buikspek, de garnalen, peterselie en munt iets onder het midden van het rijstpapier. Vouw het deel van het rijstpapier dat naar je toe ligt over de vulling en rol naar het midden. Vouw de zijkanten in en rol helemaal op. Maak op dezelfde manier de overige rollen.

Halveer voor de hoisin-dip de chilipeper in de lengte en verwijder de zaad- lijsten. Snijd de chilipeper fijn. Hak de pinda’s fijn.
Verhit de olie in een pannetje en bak hierin de knoflook goudbruin, pas op niet te bruin want dan smaakt de knoflook bitter. Voeg hoisinsaus, pindakaas en water toe en roer goed door. Laat het geheel 1 minuut zachtjes koken. Schep de saus in een kommetje, bestrooi met de chili en pinda’s en serveer bij de gevulde rollen.


Algemeen


persons : 12 stuks
time : 45 minuten + buikspek garen
book : Recept aangepast, klik hier voor het originele recept van Miljuschka
print : Afdrukken