Shepherd Pie

Hoofdgerecht
  

under-heading

Shepherd Pie

Ingredienten

Vlees vulling:
2 eetlepels olijfolie
1 kopje* gehakte gele ui
500 gr mager rundergehakt
2 theelepels gedroogde peterseliebladeren
1 theelepel gedroogde rozemarijnblaadjes
1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1 eetlepel Worcestershire-saus
2 tenen knoflook fijngehakt
2 eetlepels bloem
2 eetlepels tomatenpuree
250 ml runderbouillon
1 kopje* bevroren gemengde erwten & wortelen *
½ kopje* bevroren maïskorrels

Aardappel Topping:
1 kilo aardappelen - in blokjes gesneden
8 eetlepels ongezouten boter -1 stok
85 ml kookroom of slagroom
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen zwarte peper
3 eetlepels Parmezaanse kaas

Bereiding

Vlees:
Voeg de olie toe aan een grote koekenpan en plaats deze 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak deze 5 minuten, af en toe roeren.
Voeg het gehakt toe en verkruimel deze met een houten lepel. Voeg de peterselie, rozemarijn, tijm, zout en peper toe. Goed roeren.
Bak 6-8 minuten, tot het vlees bruin is, af en toe roeren.
Voeg de Worcestershire-saus en knoflook toe. Roer om en bak 1 minuut.
Voeg de bloem en tomatenpuree toe. Roer tot alles goed is opgenomen en er geen klontjes tomatenpuree meer zijn.
Voeg de bouillon, bevroren erwten-wortels en bevroren maïs toe. Breng de vloeistof aan de kook en laat inkoken. Laat 5 minuten sudderen, af en toe roeren.
Leg het vleesmengsel opzij.

Verwarm de oven voor op 210 Gr.C.
Maak de aardappel-topping.
Breng de aardappelblokje met het water aan de kook. Draai het vuur lager als ze koken en kook de aardappel gaar in zo’n 10-15 minuten.
Giet de aardappels al in een vergiet. Doe de aardappels terug in de hete pan. Laat de aardappelen 1 minuut in de hete pan rusten om de resterende vocht uit de aardappelen te laten verdampen. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper.
Voeg boter, room, knoflookpoeder, zout en peper toe en roer tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Voeg de Parmezaanse kaas toe aan de aardappelen. Roer tot goed.

Zet de stoofschotel in elkaar.
Giet het vleesmengsel in een ovenschaal van 9x9 (of 7x11) inch. Spreid het uit in een gelijkmatige laag. Schep de aardappelpuree op het vlees. Verspreid voorzichtig uit in een gelijkmatige laag.
Bak de Shepherd Pie 25-30 minuten (niet afdekken) in een voorverwarmde oven van.
Haal hem uit de oven en laat 15 minuten rusten voor het uitserveren

Tip:
Als de ovenschaal er erg vol is, plaatst u deze dan voor de zekerheid op een bakplaat zodat de vulling niet in uw oven borrelt.

*Opmerking:
Ik heb dit gerecht gemaakt toen we in de USA bij onze kids waren. Bij de bron kan je het klikken voor het orginele recept. De Engelsen en Amerikanen werken met cup maten, 1 cup = 250 ml = ongeveer gelijk aan een koffiekopje in Europa

Algemeen


persons : 4-6 personen
time : 90 minuten
book : Website: The Wholesome Dish
print : Afdrukken