2 eetlepels olijfolie + meer als dat nodig is.
500 gr riblappen
zout
vers gemalen zwarte peper
1 grote ui, gesnipperd
2 wortels, fijngesneden
2 stelen bleekselderij, fijngesneden
6 teentjes knoflook, gesnipperd
250 ml droge rode wijn
2 blik tomaten in stukjes a 400 gr
2 eetlepels tomatenpuree
250 ml runderbouillon
½ theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde rozemarijn
2 laurierblaadjes
Pasta naar keuze
Let op: Het recept was voor 2 personen ( zie foto kookboek) maar de ingrediënten zoals hierboven vermeld staan is voor 4 personen.
Verhit de olie in een hapjespan en bak het vlees rondom aan en bestrooi met zout en peper, ongeveer 3 minuten.
Haal het vlees uit de pan en doe deze in de pot van je pressure cooker.
Verhit de hapjespan opnieuw en voeg indien nodig nog wat olie toe. Bak de ui, wortel en bleekselderij 4-5 minuten. Roer regelmatig.
Voeg de knoflook toe en bak deze 1 minuut mee.
(Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee, zie onderaan bij opmerkingen )Voeg de wijn toe, roer goed zodat alle eventuele aanbaksels van vlees en groenten loskomen. Laat de wijn 2 minuten inkoken.
Voeg ondertussen aan de pressure pot toe: de tomaten uit blik, tomatenpuree ( deze vervalt als je de tomatenpuree hebt meegebakken), bouillon, tijm, rozemarijn, laurierblad en zout en peper.
Als de wijn is ingekookt, voeg dan de groenten met de wijn toe aan de pressure cooker pot.
Roer alles even goed door elkaar.
Sluit de deksel en het stoomventiel.
Stel je pressure cooker in op HIGH en 30 minuten.
Laat na 30 minuten de pressure cooker op natuurlijke wijze de pressure afbouwen in zo’n 10 minuten. Ik heb hem 20 minuten zo laten staan.
Open de deksel.
Haal het vlees uit de saus en het laurierblaadje.
Schakel de pressure cooker in op SAUTE en kook de saus in tot de gewenste dikte in zo’n 3-5 minuten. ( was bij mij wat langer)
Gebruik twee vorken om het vlees te pluizen.
Voeg het vlees weer toe aan de saus, proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Kook de pasta van je keuze gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Roer de pasta door de vlees-saus en verdeel daarna over 2 borden/kommen.
Garneer het gerecht af met fijngehakte peterselie en geraspte Parmezaans kaas.
Opmerking:
-In het originele recept wordt alles in de Pressure cooker aangebakken op de SAUTE functie. Persoonlijk vind ik dat lastig, de pot staat bij mij te hoog op mijn werkblad om dat goed te kunnen doen. Ik kies er dan ook altijd voor op het gewoon in een hapjespan te doen.
-Het is een recept voor 2 personen, ik heb de hoeveelheid verdubbeld. We zijn maar met z'n 2e, de ander helft van de vlees-saus ( zonder pasta) heb ik ingevroren.
- De saus mag wat meer op smaak gebracht worden, wat meer kruiden toevoegen. Ook ga ik de volgende keer de tomaten puree meebakken om te ontzuren.
: 4 personen
: 75 minuten
: Kookboek: The electric pressure cooker cookbook for two
: Afdrukken