Rozijnen brood uit de broodbijbel

Brood
  

under-heading

Rozijnen brood uit de broodbijbel

Ingredienten

300 gr eiwit rijk tarwebloem
180 gr melk (opgedeeld in 150 gr en 30 gr)
10 gr gedroogde gist
30 gr boter
15 gr donkere basterdsuiker
6 gr zout
1 gr citroenrasp
330 gr rozijnen geweld

bloem om werkblad te bestrooien
geklaarde boter
boter om bakblik in te vetten



Bereiding

Los de gedroogde gist op in de 30 ml melk.
Kneed van de bloem, 150 ml melk en de melk met de opgeloste gist een deeg.*
Laat dit deeg afgedekt 20 minuten rijzen. Ik laat het deeg gewoon in de mengkom van mijn Kitchenaid liggen en ik dek de kom af met een schone theedoek.

Voeg de boter in etappes toe, voeg het zout toe en de basterd suiker met de citroenrasp.
Kneed het deeg tot het soepel is en goed gemengd**
Haal het deeg uit de kom en leg deze op een licht met bloem bestoven werkblad. Werk de rozijnen voorzichtig door het deeg.

Bol het deeg op en laat het op een warme plek afgedekt 20 minuten rijzen.

Punt het deeg op:
Maak het deeg lang
Vouw de buitenste puntenvan het deeg naar het midden
Rol het deeg op.
Leg he topgepunte deeg met de naad naar beneden en dek het af.
Laat het afgedekt 20 minuten rijzen.

Maak het deeg vervolgens lang en leg het in een ingevet broodblik. Dek het deeg af en laat het 70 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 230 Gr.C.
Zet het broodbrik in de oven en verlaag de temperatuur naar 210 Gr.C.
Bak het brood in 35 minuten gaar.

Bestrijk het brood na het bakken met geklaarde boter.



Opmerking:
* Het werd geen deeg, bij mij was 180 ml melk net iets te weinig om er een deeg van te maken. Maar iedere bloem gedraagt zich anders. Ik heb wat melk toegevoegd.
**Kneden lukte niet in de keukenmachine, de suiker en de boter bleven tegen de rand van de mengkom plakken en het werd niet door het deeg opgenomen. Ik heb het op een met bloem bestoven werkblad met de hand verder gekneed.

Foto:
Je kunt zien dat het best een droog krentenbrood is geworden met een grove structuur. In verhoudingsgewijs moest er ook veel gist in. Het recept schreef voor 30 gr verse gist dat is 10 gr gedroogde gist.

De volgende keer met een ander merk bloem maken, kijken wat het verschil is. De smaak was wel goed.



Algemeen


persons : nvt
time : ruim 2 uur
book : Receptuur uit De broodbijbel
print : Afdrukken