Puy linzen met gerookte citroendressing

Big Green Egg / Salades
  

under-heading

Puy linzen met gerookte citroendressing

Ingredienten

Gerookte citroendressing
4 citroenen
1 teen knoflook
zout en peper
1 theelepel suiker
100 ml lekkere olijfolie

Linzen
250 gr groene Puy linzen
1 laurierblad
3 stengels bleekslederij
4 tomaten
½ bosje munt
½ bosje dille
½ bosje platte peterselie
½ bosje koriander
1 rode ui
200 gr feta of Turkse kaas

Bereiding

Bereid je rookoven of Big green Egg voor en breng de temperatuur naar 90 Gr.C.
Week de appel rookhoutjes in water

Snijd de citroenen doormidden.
Leg de geweekte houtsnippers op de kolen en plaats de plattesetter en leg daarop het rooster. Leg de citroenen met de snijkant naar beneden op het rooster en rook ze 4 uur. ( ik heb de citroenen na 1 uur omgekeerd omdat er te veel vocht uitdruppelde)

Knijp het sap van de citroenen uit, voeg ook wat pulp van het vruchtvlees toe.
Rasp er een teentje knoflook boven, breng op smaak met zout en peper.
Voeg een lekkere olijfolie toe en zet er even de staafmixer op, zodat een lobbige dressing ontstaat.

Linzen.
Kook de linzen met het laurierblad in 20 minuten beetgaar. Giet ze af en spoell onder koud water
Snijd de bleekslederij in schuine dunne plakjes en de tomaten in blokjes.
Hak de kruiden grof, snijd de rode ui in halve ringen.
Meng met de linzen.

Meng de dressing door de linzensalade en verkruimel er de feta over.

Tip:
Deze citroen dressing is multi inzetbaar en ook lekker bij vis, kip of lamsvlees.
U kunt de gerookte sap zelfs gebruiken voor een zoet gerecht, bv voor bijzondere lemoncurd.

Opmerking:
- Ik heb de citroenen na 1,5 uur omgekeerd, ik vond dat er wel erg veel sap uitdruppelde.
- Wij houden absoluut niet van verse koriander, die heb ik daarom achterwege gelaten. Ter vervanging wat gedroogde koriander toegevoegd
- Kan of wil je de citroenen niet roken, grill dan de snijvlakken even op een hete grillplaat. Haal ze van de plaat en verwarm de citroenen in de oven. Ik denk zo'n 1-2 uurtjes op 80 Gr, zodat de citroenpulp en sap intenser van smaak worden.

Algemeen


persons : 4 personen
time : 4 uur
book : Kookboek: The Big Green Egg book
print : Afdrukken