Peren gember chutney

Bijgerecht / Saus / Dressing
  

under-heading

Peren gember chutney

Ingredienten

5 stevige rijpe peren bv. conference
200 gr suiker
250 ml ciderazijn
2 rode uien, niet te kleine stukjes
30 gr verse gember, geschild en fijn geraspt
40 gr rozijnen
1 eetlepel milde kerriepoeder
1 eetlepel kurkumapoeder
2 snufjes cayennepeper
1 kaneelstokje
¼ theelepel zout
scheutje olijfolie

Bereiding

Pel de rode uien hak ze niet al te fijn.
Verwarm een scheut olijfolie in een kookpan op matig vuur en stoof de uiringen enkele minuten tot ze glazig zijn.
Voeg de gember toe en fruit deze ook even mee.
Voeg de kurkuma en milde kerrie poeder toe en bak deze even mee tot de kruiden beginnen te geuren.
Blus het geheel af met ciderazijn. Voeg het kaneelstokje, de suiker, cayenne peper en zout toe en laat het geheel op een laag vuurtje lekker sudderen zodat de smaken goed tot ontwikkeling komen.

Schil de peren, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snij de peren daarna in blokjes.

Voeg de peerblokjes toe, begin met de hardste peer , laat die even mee sudderen en voeg daarna steeds de dan hardste peer toe.
Zijn je peren allemaal even hard of rijp zijn, voeg ze dan allemaal tegelijk toe.
Op deze manier zijn ze aan het einde ongeveer allemaal even gaar.

Mijn peren waren al een beetje zachter, voor mij was 15 kooktijd met peren voldoende.
Verleng de tijd als je hardere peren hebt.

Verwijder het kaneelstokje.
Doe de peren over in schone potten, sluit al met een deksel en zet ze 10 minuten ondersteboven weg. Keer daarna en laat ze volledig afkoelen.

Laat de smaken minimaal 3 dagen intrekken voor je de chutney gebruikt.
Je kunt de chutney op deze manier weken goed houden in de koelkast.




Algemeen


persons : nvt
time : 40 minuten
book : Mijn interpretatie van: Dagelijkse kost
print : Afdrukken