Pastinaakpuree met kippenpoot

Hoofdgerecht
  

under-heading

Pastinaakpuree met kippenpoot

Ingredienten

Pastinaak chips
200 gr. pastinaak
zout, naar smaak

Gesmoorde kip in een saus met sinaasappel, salie en kaneel
4 kippenpoten
½ rode ui, gepeld
6 takjes salie
1 cup vers sinaasappelsap ( 250 ml)
1 theelepel sinaasappelrasp
1 theelepel hele gemengde peperkorrels
¼ cup witte azijn (65ml)
1 theelepel zout
1 kaneelstokje
20 gr. ongezouten boter
1½ eetlepel lichte olijfolie

Zoetzuur van rode ui en sinaasappel
¼ rode ui, in zeer dunne plakken
¼ cup vers sinaasappelsap (65ml)
¼ cup witte azijn (65ml)
½ theelepel zout

Pastinaak puree
60 gr. boter
600 gr. pastinaak, geschild en in kleine blokjes gesneden
1 cup volle melk (250 ml)*
½ cup water (125 ml)*
½ cup room ( 125 ml)
zout en peper naar smaak

Krokante salie
3 eetlepels lichte olijfolie
12 salieblaadjes
zout, naar smaak

sinaasappelrasp, voor de garnering
* Ik heb ipv water en volle melk voor beide halfvolle melk gebruikt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schil de pastinaak voor de pastinaak chips en gooi de schil weg. Blijf lange linten van de pastinaak schillen en draai daarbij de pastinaak rond, tot de kern is bereikt. Verwijder de kern.

Leg de pastinaaklinten plat op een beklede bakplaat en bak ze in de oven in ongeveer 18 tot 20 minuten licht goudbruin. Haal ze dan uit de oven, bestrooi ze met zout en zet ze opzij.

Doe voor de gesmoorde kip de kip in een hersluitbare plastic zak en zet het opzij.

Doe de rode ui, de salie, het sinaasappelsap, de sinaasappelrasp, de gemengde peper, de witte azijn en het zout in een blender en draai dit tot een glad mengsel.

Doe dit in de plastic zak bij de kip. Verwijder de lucht uit de zak en sluit deze luchtdicht af. Schud de zak licht om de kip met een laagje te bedekken en zet het opzij.om 5 minuten te marineren.

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur. Doe er boter en olijfolie in en verhit dit tot de boter begint te bruisen. Haal de kip uit de zak, bewaar de marinade en doe de kip met de velzijde naar beneden in de koekenpan. Bak deze in ongeveer 5 tot 6 minuten diep goudbruin, en draai deze daarbij vaak om te zorgen dat de kip gelijkmatig bruin wordt. Haal hem uit de pan en zet hem opzij op een bord.

Giet de overtollige olie uit de pan en zet deze terug op middelhoog vuur. Doe er de bewaarde marinade en het kaneelstokje bij en kook deze ongeveer 5 tot 7 minuten dit licht ingekookt is.

Doe de stukken kip terug in de koekenpan. Lepel de saus erover om ze met een laagje te bedekken en leg het deksel op de pan. Zet het vuur dan lager en laat het ongeveer 25 tot 30 minuten sudderen tot de kip zacht en gaar is. Voeg zo nodig bij het koken 1 tot 2 eetlepels water toe aan de pan. Haal de kip uit de pan en houd hem warm.

Voeg zout en peper naar smaak aan de saus toe. Haal de saus van het vuur en bewaar deze voor het serveren.

Doe voor het zoetzuur van rode ui en sinaasappel alle ingrediënten in een kleine kom, meng dit goed door elkaar en zet het opzij om in te trekken. Giet het af voordat u het serveert.

Doe voor de pastinaak puree boter in een kleine sauspan en zet dit op laag vuur. Voeg de pastinaak toe en bak deze zachtjes 5 minuten. Voeg de melk en het water toe en kook dit 20 tot 25 minuten zachtjes met het deksel op de pan tot het zacht is.

Doe het daarna in een hoge snelheid blender en voeg de room en de rest van de melk toe. Mix dit tot een gladde puree. Duw de puree door een fijne zeef, breng naar wens op smaak en zet het opzij.

Verhit voor de krokante salie olie de olie in een kleine sauspan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de olie heet is, de salieblaadjes toe en bak ze 30 seconden op elke kant. Haal ze uit de bakpan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze met zout en zet ze opzij.

Schep om te serveren ongeveer 3 eetlepels pastinaak puree op het midden van ieder serveerbord en veeg dit gelijkmatig glad met de achterkant van een lepel.

Leg de gesmoorde kip in het midden van de puree en leg hier wat zoetzuur van rode ui bovenop. Voeg de pastinaak chips toe, sprenkel er wat saus overheen en garneer met sinaasappelrasp en krokante salieblaadjes.

Opmerking:
- Mijn eega houd niet van kluiven. Zijn kippenpoot had ik van te voren geplozen en terug in de saus gelegd. Zo was alle kip omringd door sinaasappelsaus. Resultaat, het was veel lekkerder
- Wij vonden de hoeveelheid pastinaak puree te veel en daardoor was het gerecht een beetje monotoon van smaak. De volgende keer wat krokante aardappeltjes erbij en de helft van de pastinaak puree.
- Helaas vergeten een foto te maken met de saus erbij.

Algemeen


: 4 pers
: 75 minuten
: Masterchef Australië aflevering 9 2018
: Afdrukken