Kippenstoof onder een dakje

Hoofdgerecht
  

under-heading

Kippenstoof onder een dakje

Ingredienten

400 ml melk
250 ml water
1/2 kippenbouillonblokje
3 takjes tijm
½ tl zwarte peperkorrels
1 gr zout
500 gr kippendijen, zonder bot en vel
20 ml olijfolie
20 gr boter
75 gr uien gesnipperd
100 gr wortel in blokjes
70 gr bleekselderij in kleine blokjes
3 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
7 gr verse dille, fijngehakt
1½ theel Dijonmosterd
50 gr bloem
25 gr geraspte Parmezaanse kaas
zeezout en zwarte peper, naar smaak
125 gr diepvrieserwten
4 plakken diepvriesbladerdeeg, ontdooid
1 ei, losgeklopt
1 theel sesamzaadjes

Bereiding

Bereidingswijze
Stap 1: De kip koken
Maak de kippendijen schoon, verwijder eventuele onzuiverheden en overtollig vet.
Doe de melk, water, bouillonblokje, tijm, peperkorrels en de zout in een grote pan. Breng al roerend aan de kook tot het bouillonblokje is opgelost.
Voeg de kip toe, dek af en laat 20 minuten op laag vuur koken.
Haal de kip eruit, zeef het vocht uit de pan in een kom en bewaar.
Als de kip voldoende is afgekoeld, breek je hem in hapklare stukken.

Stap 2: De roux
Veeg de pan schoon en verhit de olie en boter erin op middelhoog vuur.
Voeg de wortel toe en breng op smaak met wat zout.
Bak 4 minuten, tot hij zacht is.
Roer de ui erdoor en bak nog 3 minuten.
Voeg de selderij en knoflook toe en bak nog 3 minuten.
Bestrooi met de bloem en roer door de groenten tot alles goed gemengd is. Bak nog even door zodat de bloem goed kan garen.
Giet daarna geleidelijk het bewaarde kippen-melk vocht erbij, onder voortdurend roeren. Laat de saus even zachtjes pruttelen zodat hij bindt en steviger wordt. Voeg de kip, Parmezaanse kaas, mosterd dille en erwten toe. Roer goed door en breng op smaak.
Giet het mengsel in een ovenschaal.

Stap 3: Bakken en serveren
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Leg het deeg over de ovenschaal en druk de randen aan om ze te sluiten.
Maak een paar kleine gleufjes in de bovenkant of maak een stoomgaatje. Bestrijk de bovenkant van het deeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaadjes.

Plaats een grote bakplaat op de bodem van de oven om eventuele druppels uit de schaal op te vangen. Bak 40-45 minuten, tot het deeg goudbruin en gerezen is. (voor ons de volgende keer 35 minuten, maar iedere oven is anders)
Serveer warm en geniet ervan!

Opmerking:
Ik heb er gezellige 1 persoons porties van gemaakt.

Algemeen


persons : 4 personen
time : 80 minuten
book : Instagram Andy Hearnden
print : Afdrukken