Kalkoen, gevuld met noten en sausijsjes

Hoofdgerecht
  

under-heading

Kalkoen, gevuld met noten en sausijsjes

Ingredienten

1 stevige appel -elstar-
2 bosuitjes
100 gr pecan noten
1 bakje verse basilicum
200 gr sausijsjes
zout & peper
1 kalkoen ca 3 kg
1 eetl. milde currypasta
100 gr zachte boter
100 gr ontbijtspek
cocktailprikkers
aluminiumfolie

Bereiding

voorbereiden ( kan 1 dag van te voren)
Appel schillen en in stukjes snijden. Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. pecan noten grof hakken. Basilicum fijnhakken. Vel van saucijsjes openknippen en vlees in kom doen. Appel, bosui, pecan noten en basilicum door saucijsvlees mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Zakje met organen uit buikholte van kalkoen nemen. Buikholte bestrooien met zout en peper en vullen met vleesmengsel. Opening dichtsteken met cocktailprikkers. Kalkoen tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:
Kalkoen in ca 2 uur op kamertemperatuur laten komen. Oven voorverwarmen op 175 gr C.
Twee stukken aluminiumfolie van ca 50 cm lang kruislings over elkaar in braadslee leggen.
Currypasta door boter roeren. Kalkoen rondom eb vooral in de kieren tussen de poten royaal bestrijken met botermengsel.
Kalkoen met borst naar boven in midden van aluminiumfolie leggen. Kalkoen bedekken met plakjes spek. Aluminiumfolie rond kalkoen omhoog vouwen en boven kalkoen losjes dichtvouwen, er moet ruimte tussen kalkoen en folie zijn.
Braadslede in oven schuiven en kalkoen in ca 2 1/2 uur braden. Aluminiumfolie open vouwen en plakjes spek wegnemen. Oven op 200 Gr C zetten en kalkoen in nog ca 20-30 minuten knapperig bruin braden.
Regelmatig bedruipen met braadvet.

Lekker met broccoli, cranberrycompote en aardappels uit de oven.
Wijnadvies: alle roséwijnen

Algemeen


persons : 4
time : 3,5 uur
book : Tijdschrift: Allerhande kerst 97
print : Afdrukken