Gebakken asperges met tonnato room

Voorgerecht
  

under-heading

Gebakken asperges met tonnato room

Ingredienten

40 gr platte peterselie
125 ml neutral olie bv zonnebloemolie
kneep citroensap

1 sjalot
75 ml witte wijn
200 ml room
2 laurierbladeren
peterselie stelen

145 gr tonijn op olijfolie ( blik)
6 ansjovisfilets
2 eetlepels kappertjes + aanhangend bewaarvocht
2 eetlepels citroensap


450 gr groene asperges
2 eetlepels milde olijfolie
50 ml water
zout
handje waterkers of rucola om te garneren

Bereiding

Maak de peterselie olie. Pluk de blaadjes en bewaar de stelen.
Doe de blaadjes in een keukenmachine met de olie en laat zeker 10 minuten draaien tot het helemaal fijn is ( ik heb de olijfolie verwarmd tot 75 graden zodat de peterselie smaak er nog beter in opgenomen werd in de olijfolie)
Zet een zeef op een kan, bekleed de zeef met keukenpapier of een koffie filterzakje en schenk de olie hierop. Laat de olie uitlekken. Breng op smaak met een kneep citroensap.

Pel en snipper de sjalot. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan en bak de sjalot hierin glazig met een snuf zout.
Blus af met de wijn. Voeg de room toe, de laurierbladeren en de peterselie stelen en laat voor de helft inkoken. Verwijder de laurier.

Maal de tonijn incl de olie uit het blik, de kappertjes, de ansjovis en 2 eetlepels citroensap glad met een staafmixer. Voeg de room toe en blend nog een keer. Je kunt de saus eventueel ook door een fijne zeef drukken voor nog gladdere saus.

Snijd de houtige achterkant van de asperges. Snijd dikke exemplaren van de asperge broccoli in de lengte doormidden.
Kwast een ruime koekenpan in met olie en leg de groenten erin. Als het niet past doe het dan in 2 keer.
Voeg een snuf zout toe en giet er 50 ml water bij. Dek af met een deksel en zet het vuur hoog. Gaar zo'n 5 minuten op hoog vuur zonder eraan te zitten. Neem de deksel van de pan, keer de groenten om en bak nog een paar minuten aan de andere kant.

Maak de waterkers aan met een drup citroensap.

Maak een spiegel van de saus op 4 borden.
Drup er peterselie over, schik de groenten erop en maak af met waterkers.

Serveertip voor de tonijnsaus die eventueel over is:
De saus is ook lekker met bloemkool of spitskool uit de oven.

Foto:
Op de foto heb ik er als extra toegift 3 plakjes kalfssteak bijgelegd.

Algemeen


persons : 4 personen
time : 1 uur
book : Tijdschrift Libelle
print : Afdrukken