Fluweelzachte hummus

Bijgerecht / Tapas
  

under-heading

Fluweelzachte hummus

Ingredienten

250 gram gedroogde kikkererwten
1 theelepel baking soda
1,5 liter water

200 gram tahin
4 eetlepels vers citroensap
4 geplette knoflookteentjes
½ bosje bieslook (gesneden)
½ eetlepel komijn
100 ml water / kookvocht
zout, peper
olijfolie
gerookte paprika poeder
verse peterselie, fijngehakt

Bereiding

Week de kikkererwten minimaal 1 nacht in een pan met heel veel water.

Giet de kikkererwten af.
Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren.
Voeg 1,5 liter water toe en breng de kikkererwten aan de kook. Verwijder de schuim en de velletjes van de kikkererwten die komen bovendrijven met een schuimspaan. Kook de kikkererwten minimaal 60 minuten of langer, ze moeten zo gaar zijn dat je moet ze makkelijk kan pletten tussen je duim en wijsvinger.

Giet de kikkererwten af maar bewaar het kookvocht.
Doe de kikkererwten in een blender en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap, komijn, bieslook en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna beetje bij beetje wat kookwater toe om een humus van de juiste dikte te verkrijgen.
Voeg daarna nog een beetje extra water toe omdat de humus weer dikker wordt bij afkoelen, dus maak hem dunner dan je hem zou willen eten.
Pureer de humus in ongeveer 5 minuten tot een mooie fluweelzachte consistentie.
Doe de humus in een schaal en laat afkoelen


Doe de humus op in een mooi schaal. Trek wat strepen of cirkels door de hummus en wees niet zuinig met de olijfolie die je erover schenkt.
Bestrooi de humus met een beetje gerookte paprikapoeder en verse fijngehakte peterselie

Algemeen


persons : nvt
time : 80 minuten + 1 nacht weken
book : gedeelte uit een kookles menu
print : Afdrukken