Labneh, Libanese yoghurt balletjes

Tapas
  

under-heading

Labneh, Libanese yoghurt balletjes

Ingredienten

Voor ongeveer 20 balletjes:
500 gr (Griekse)yoghurt
2 theel. zeezout
1 theel. zwarte peper
1 eetl. gedroogde oregano
2 theel. gedroogde tijm
3,5 dl. olijfolie ( gebruik je meer dan liggen ze mooier in de olie)
1 laurierblaadje.

Bereiding

Neem een schone theedoek**, meng de yoghurt met zout en zwarte peper.
Leg de theedoek in een kom en doe de yoghurt in de theedoek.
Trek de hoeken naar elkaar toe en bind de theedoek zo strak mogelijk om de yoghurt heen.
Maak een lus van het touwtje hang de theedoek gevuld met de yoghurt aan een houten lepel, in een ruime kom zodat er ruimte voldoende is dat het vocht eruit kan.
Zet de kom minimaal 3 dagen in de koelkast en probeer de theedoek iedere dag wat strakker te draaien (er moet zoveel mogelijk vocht uit).
Doe de helft van de olijfolie en het laurierblaadje in een mooie hoge glazen bak ( bv een accubak).
Meng de kruiden in een kommetje.
Maak balletjes van de yoghurt en rol ze voorzichtig door de kruiden. Laat ze dan een voor een in de olie glijden en vul de bak verder met de olijfolie zodat de balletjes ‘mooi drijven’.

* Extra info:
Hangop is de meest eenvoudige vorm van kaas die zonder stremsel bereid wordt. Hangop is friszuur van smaak en dik, smeuïg, smeerbaar. Het wordt niet in winkels verkocht, dus degenen die deze verse kaas willen proberen moet zelf even aan de slag.
Labneh is een Libanese verse kaas die vrijwel identiek is aan hangop. Het enige verschil met hangop is dat er iets zout aan toegevoegd is. Labneh is er in twee vormen:
Smeuïg: Deze smeuïge Labneh wordt in veel Arabische landen traditioneel gegeten met geroosterd pitabrood. De Labneh wordt uitgesmeerd op een bordje, in het midden wordt een kuiltje gemaakt en daarin komt een flinke scheut olijfolie. Vaak wordt er nog fijngesnipperde munt op de Labneh gestrooid en worden er zwarte olijven rondom gelegd.
Stevig: Van deze Labneh worden balletjes gerold die geconserveerd worden in olijfolie waaraan soms kruiden toegevoegd zijn. Deze vorm van labneh is (in glazen potten) soms te vinden in (kaas)speciaalzaken.


**De doek moet goed schoon zijn en mag geen zeep-resten van een wasbeurt bevatten ( kook de doek bij twijfel even enkele minuten in een pan met water - giet het water af, wring de doek uit (wacht even is heet!) en laat hem voor gebruik afkoelen.

Serveertip:
Haal een balletje met een lange lepel uit de olie en smeer deze uit over een vers gebakken stukje stokbrood.Algemeen


persons : 12
time : 3 dagen
book : Recept gekregen van Karin B.
print : Afdrukken