Runderspies met Javaanse ketjapsaus

Runderspies met Javaanse ketjapsaus

Algemeen


persons : 4 pers
time : 30 minuten
book : Website Melebest

Ingredienten

700 gram bavette
peper

Javaanse ketjapsaus
200 ml water
100 ml ketjap Manis
30 mllLimoensap
30 ml zonnebloemolie
15 gram palmsuiker
12 gram sambal Oelek
10 gram maïzena
3 tenen knoflook, gepeld en in grove stukjes gesneden
1 u, zeer fijn gesnedeni

Bereiding

Haal de baveet uit de koelkast en laat dez eop kamertemperatuur komen.
Snijd de knoflook en ui zeer fijn. Doe de gesneden knoflook en ui in een vijzel en maal net ze lang totdat alles zacht is. Voeg de sambal oelek toe en vijzel dit door het mengsel tot er een gladde puree ontstaat.

Verhit in een pannetje de zonnebloemolie, bak hierin de gevijzelde knoflook, ui en sambal. Voeg vervolgens water, ketjap Manis, limoensap en de palmsuiker toe. Breng dit al roerend aan de kook.

Maak de maïzena aan met 2 eetlepels water en roer dit tot er een glad papje ontstaat. Giet de helft bij de Javaanse ketjapsaus zodat de saus wat dikker wordt.Vindt je het niet dik genoeg voeg dan de andere helft toe en roer deze goed erdoorheen.
Laat de saus op een laag vuurtje staan om deze warm te houden.

Maak de barbecue gereed op de directe methode op een temperatuur van 210 gr. C. Gebruik indien mogelijk het gietijzeren rooster en laat deze gelijk mee opwarmen.

Bestrooi de bavette licht met zwarte peper. Snijd de bavette in gelijkmatige blokjes. Rijg de bavette blokjes aan satepennen (Indien je gebruik maakt van houten satestokjes laat deze dan minimaal 30 minuten weken in water).

Grill de bavette spiesen rondom tot ze mooi goudbruin van kleur zijn, met een kerntemperatuur van 54 gr. C.

Serveer de bavette spies met Javaanse ketjapsaus.

Serveertip: Wij hebben er rijst, zoet zuur ingemaakte groenten bijgegeten. Ook heb ik wat seroendeng over de vleesspies gestrooid.