Stoofvlees met abdijbier en appelstroop

Stoofvlees met abdijbier en appelstroop

Algemeen


persons : 4 personen
time : 3 uurtjes
book : Dit gerecht hebben mijn schoonzoon en kleindochter gemaakt,hier hebben ze de receptuur vandaan gehaald.

Ingredienten

1 kilo runderlappen,
3 eetlepels bloem,
2 uien,
2 tenen knoflook,
30 gram roomboter,
1 winterpeen,
4 kruidnagels,
2 blaadjes laurier,
2 takjes tijm,
3 eetlepels appelstroop,
200 ml runderbouillon,
1 flesje Leffe Bruin bier,
peper & zout.

Dutch oven, optioneel

Bereiding

Haal het vlees minstens een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Steek de BBQ aan en richt deze in voor indirect gebruik. Verhit deze tot een temperatuur van 180 Gr.C.

Dep daarna de runderlappen goed droog met keukenpapier. Snijd in blokken van 2×2 cm en stop in een ruime kom. Breng op smaak met peper & zout, voeg de bloem toe en roer door om al het stoofvlees te bedekken met bloem. Zet apart.

Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en hak deze fijn.
Zet de pan op het rooster van je BBQ,
Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de uien en knoflook glazig. Voeg de blokjes runderlappen toe en bak rondom aan.
Schrap de winterpeen, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Voeg toe aan het rundvlees, samen met de laurier, kruidnagel en takjes tijm.
Zodra het vlees helemaal dichtgeschroeid is, voeg je de stroop toe en schenk de Leffe Bruin bier in de pan.
TIP: schenk het bier langs de zijkant van de pan er in, om deze alvast op te warmen en het vlees niet teveel af te blussen qua temperatuur.
Voeg hier ook de bouillon in delen toe en enkel als je ziet dat de pan droog gaat koken.
Leg de deksel op de pan en sluit de klep van je BBQ.

Kijk tussendoor een keertje om te kijken dat het vlees niet te droog staat, voeg indien gewenst een beetje water toe.
Laat het stoofvlees met bier en appelstroop ongeveer 3 uurtjes (of langer) op gaar stoven.

Serveertip: lekker met friet en een flinke dot mayonaise.

Opmerking: je kunt dit gerecht uiteraard ook gewoon in de pan op het fornuis maken! Zie bij bron voor het originele recept.