Puy linzen zalm en rode biet

Puy linzen zalm en rode biet

Algemeen


persons : 6 pers
time : 1 uur
book : Tijdschrift Delicious december 2008

Ingredienten

2½ eetlepel olijfolie + extra voor het bestrijken
1 ui, fijngehakt
300 gr kleine groene Puy* linzen afgespoeld
2½ eetlepel tomatenpuree
1 liter hete kippenbouillon of groentebouillon
2 gekookte rode bieten
2 ½ eetlepel fijngehakte bladpeterselie
stuk zalmfilet a 800 gr, graatjes verwijderd.
3 verse of gedroogde laurierblaadjes
100 gr veldsla, lamsoor of waterkers

Ingekookte rode wijn
750 ml droge rode wijn
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
2 verse of gedroogde laurierblaadjes
6 zwarte peperkorrels

Bereiding

Doe voor de ingekookte rode wijn de ingrediënten in een wijde steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur lager en kook 25 minuten of tot het mengsel tot 300 ml is ingekookt.
Schenk door een zeef, verwijder de vaste delen en zet de saus apart.

Verhit intussen de olijfolie in een grote diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze 10 minuten onder af en toe roeren tot hij zacht is. Voeg de linzen, de tomatenpuree, bouillon en ingekookte rode wijn toe en laat 45 minuten zachtjes koken, of tot de linzen zacht zijn en het mengsel dik is.
Hak de biet in blokjes, bewaar het sap en voeg de bietenblokjes toe. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper en verwarm nog 3 minuten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200Gr.C en bekleed een ovenrooster met folie.

Bestrijk het vel van de zalm met extra olijfolie, verdeel de laurierblaadjes erover en leg de zalm met de velkant boven op het rooster.
Zet de zalm in de oven en bak 10 minuten of langer als je de zalm door en door gaar wilt hebben.
Neem uit de oven en laat 20 minuten rusten.

Schep de linzen op 6 voorverwarmde borden.
Snij de zalm in stukken, verwijder het vel en de laurierblaadjes.
Breek de zalm in hapklare stukken en verdeel over de linzen.
Garneer het gerecht af met veldsla en serveer.

*Puy linzen kleuren bruin tijdens het koken.

Opmerking: Ik heb de zalm niet in de oven gegaard, maar indirect op de Big Green Egg/BBQ.