Wildzwijn wangen in jus met chocolade

Wildzwijn wangen in jus met chocolade

Algemeen


persons : nvt
time : ruim 3 uur + marineren
book : Ik heb het recept aangepast qua kruiden naar wat ik in huis had, zie Website Rook en Smaak voor het originele recept van Daniel

Ingredienten

voor het stoofpotje
6 stuks wildzwijn wangen, ± 800 gr*
1 grote ui, ± 100gr
2 grote tenen knoflook
1 rundvlees bouillonblokje
300 ml water
2 plakken ontbijtkoek
25 gram pure chocolade callets
* Ik had een verpakking van 1,7 kilo. Ik heb er 6 mooie even grote stukken van gesneden en van de rest mooie blokjes gesneden en een heerlijke andere stoofpot gemaakt.

voor de kruiden Rub:
4 gram Ras El Hanout
½ theelepel chilipoeder
¼ theelepel knoflook poeder
2 gr gerookte paprikapoeder
3 gr Zwolse stoof Jonnie Boer
12 draaien uit de zwarte pepermolen
rasp van ¼ limoen

Bereiding

Pareer de wildzwijn wangen m.a.w. verwijder de vlies en de harde pezen.
Meng de ingrediënten voor de rub goed door elkaar en kruid hiermee de wildzwijn wangen.
Zet de wangen voor 24 uur afgedekt in de koelkast. Heb je een vacumeer machine, vacumeer dan de wangen.

Haal de wangen ongeveer 1 uur voor de bereiding uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Los het rundvlees bouillonblokje op in een beetje kokend water.

Verwarm de Dutch oven (of ander braadpan) voegboter en wat olie toe.
Bak de uien aan en voeg daarna de knoflook toe (in deze volgorde anders verbrand de knoflook snel en dat smaakt bitter).
Voeg het vlees toe en braad de stukken rondom aan.
Breng water aan de kook, vul het water met het runderbouillonblokje aan tot 300 ml en schenk dit bij de wildzwijn wangen in de pan.

Laat de wangen op een laag vuurtje sudderen tot ze mooi gaar zijn, als je er op drukt moeten ze eigenlijk uit elkaar vallen, bij mij was dat in 3½ uur.

Haal de wangen voorzichtig uit de pan, voeg de ontbijtkoek en de pure chocolade toe.
Kook de saus in, voeg daarna weer de wildzwijn wangen toe en verwarm die weer mee.

Serveertip:
Lekker met aardappel-knolselderij puree.

Bereidingstip:
Ik heb dit gerecht gemaakt in een Petromax ft3, maar iedere braadpan is hier geschikt voor.
Je kunt dit gerecht ook heel goed low slow bereiden op een BBQ, Big Green Egg of JoyStove.