Grote garnalen met Pernod dragon en feta

Grote garnalen met Pernod dragon en feta

Algemeen


persons : 4 pers
time : 15 minuten
book : Kookboek: NOPI van Ottolenghi

Ingredienten

600 gr grote garnalen*
1 eetlepel tijmblaadjes
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
fijn geraspte schil van 1 grote citroen
120 ml olijfolie
120 gr feta in blokjes van 1,5 cm
½ theelepel gedroogde chilivlokken
1 theelepel gedroogde oregano
4 minivenkelknollen of 1 grote, schoongemaakt en overlangs in ½ cm dikke plakken ongeveer 300 gr
180 ml Pernod
150 ml groentebouillon
70 gr boter
20 gr dragon, grof gesneden
½ theelepel sumak voor erbij
grof zeezout

* In het originele recept waren het garnalen met kop en staart, middenstuk gepeld en het darmkanaal verwijderd. Ik had gewone rauwe scampi's in huis en het daar mee gemaakt. Smaak blijft hetzelfde alleen het ziet er anders uit.

Bereiding

Doe de garnalen in een kom met de tijm, knoflook, citroenrasp en 70 ml olie.
Meng alles goed door elkaar zodat de garnalen rondom bedekt zijn en zet afgedekt minstens 1 uur weg.

Doe de feta in een kom met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met de chilivlokken en oregano. Roer rustig en zet de kom tot gebruik afgedekt in de koelkast. U kunt dit ook daags van tevoren doen.

Verhit de overgebleven olie in een grote sauteerpan op hoog vuur, ik heb het in een wok gedaan op de BBQ.
Doe de garnalen erin en bak 1-2 minuten, keer ze een of tweemaal tot ze niet meer doorschijnend zijn. Schep ze uit de pan en zet opzij terwijl u de venkel 6-7 minuten af en toe roerend bakt tot hij gaar wordt en kleur krijgt.
Voeg de Pernod toe, laat men 1 minuut tot de helft inkoken en giet de bouillon in de pan.
Laat de bouillon nog 2-3 minuten koken tot hij tot de helft is ingekookt en er nog 120 ml vloeistof in de pan zit.

Draai het vuur halfhoog, ( dat lukt niet op de BBQ, maar dat heeft geen probleem gegeven) doe de boter erbij met de dragon en 1/3 theelepel zout.
Roer de garnalen erdoor en blijf nog 2 minuten roeren tot de saus glad is en glanst en de garnalen net gaar zijn.

Verdeel de garnalen en de venkel over 4 voorverwarmde borden of kommen en verdeel de feta erover, bestrooi met wat sumak.

Serveertip: lekker met knapperig wit brood om het sap mee op te deppen.