Bramen ijstaart met pistachenoten

Bramen ijstaart met pistachenoten

Algemeen


persons : 12 personen
time : 25 minuten + 2 uur wachten
book : Gemaakt door mijn dochter en kleinzoon

Ingredienten

75 g suiker
50 ml kraanwater
95 g pistachenoten
100 g witte chocolade met crisped rice
2 liter vanilleroomijs
7 el bramenjam
250 g bramen
Keukenspullen
bakpapier
cakeblik (2 liter)

Bereiding

Doe de suiker met het water in een steelpan. Laat de suiker op laag vuur oplossen en laat de siroop verder koken tot deze goudbruin kleurt. Leg ondertussen een stuk bakpapier op een bord en leg daarop 50 g pistachenoten. Schenk de karamel over de noten en laat het geheel ca. 30 min. afkoelen.

Hak de notenkaramel met een keukenmes in kleine stukjes en doe in een kommetje. Hak de chocolade in kleine stukjes en doe in een ander kommetje. Bekleed het cakeblik met een ruim stuk bakpapier.
Neem het ijs uit de vriezer, stort het op een snijplank en snijd het in plakken van 1½ cm dik. Bedek de bodem van het blik met plakken ijs.
Duw met de bolle kant van een lepel tot een egale laag. Verdeel er 2 el jam over en bestrooi met de chocolade.
Bedek met plakken ijs en druk weer aan tot een egale laag.
Verdeel er 3 el jam over en bedek weer met plakken ijs. Druk aan. Verdeel er 2 el jam over en bestrooi met de pistachekaramel. Dek af met de rest van het ijs.
Vouw het bakpapier over het ijs en zet het minimaal 1½ uur in de vriezer.
Hak ondertussen de rest van de pistachenoten in kleine stukjes. Stort de ijstaart op een mooie schaal en verwijder het bakpapier. Verdeel eerst de gehakte nootjes en vervolgens de bramen erover.
Serveer direct.

Bewaartip:
Je kunt de ijstaart 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in de vriezer en hak voor het serveren de noten in stukjes en stort de ijstaart op een schaal. Verdeel de noten en frambozen erover.

Tip,
Vervang de bramen door frambozen en frambozen jam