Vispotje a la van Boven

Vispotje a la van Boven

Algemeen


persons : 2-4 personen
time : 45 minuten
book : Tv programma: Koken met van Boven (sept 2017)

Ingredienten

2 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 middelgrote venkelknol + het groen, gehakt
1 klein blikje tomatenpuree
plukje of envelopje saffraan
½ eetl. venkelzaad & ½ eetl. korianderzaad, uit de vijzel
ca.125 ml Pernod, Ricard of 51
350 ml visbouillon
zeezout en versgemalen zwarte peper
1 kilo gram bijvangst: gefileerde wijting, schelvis, scharfilet of mix van bijvangst * zie ook bij opmerking.
ca. 200 gram bladerdeeg
1 ei

Bereiding

Verhit olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak glazig. Voeg de venkel en de knoflook toe en bak een minuut of 3-4 mee. Roer de tomatenpuree en de specerijen erdoor en bak tot het zoetig gaat ruiken. Blus de pan af met een glas Pernod. Laat het ietwat inkoken en giet er dan nog de bouillon bij en voeg de saffraan toe. Breng de boel aan de kook en laat het dan op lager vuur zo’n 12 minuten sudderen tot de venkel beetgaar is. Draai het vuur uit. Meng de vis door de saus en schep alles in een ovenschaal.

Rol het bladerdeeg uit op de maat van de schaal, maak een gaatje in het midden, smeer wat geklopt ei over de rand en pas het deeg erop. Versier en smeer het deeg in met de rest van het ei.

Bak de vispot 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Opmerking:
-Yvette maakte een grote vispot, ik heb er 1 persoons vispotjes van gemaakt.
-Als je er 1 persoons vispotjes van maakt dan is het een voorgerecht voor 4 personen.
-Wij zijn vaak met z'n tweeën. Ik maak dan dezelfde hoeveelheid en verdeel het dan over 2 vuurvaste schaaltjes. Wij eten dit dan als hoofdgerecht.
- Ik maak het vaak met witvis filets die ik in stukjes snijd, verdeel over de schaaltjes en daar dan de gekookte venkel over verdeel.
-Super lekker gerecht, al divere malen gegeten en het verveeld niet....1 nadeel...als je niet uitkijkt van verbrand je tong, best heet zo onder een bladerdeeg korst.