Lahmacun uit Persiana

Lahmacun uit Persiana

Algemeen


persons : 4
time : 45 minuten + rijzen van het deeg
book : Kookboek Persiana van Sabrina Ghayour

Ingredienten

1 theelepel kristalsuiker
2 zakjes gedroogde gist a 7 gr
2 eetlepls warm water
300 gr durumbloem
1 theelepel gemalen zeezout
150 gr griekse yochurt
50 ml olijfolie
olijfolie om te bestrijken

Beleg:
250 gr lamsgehakt
2 rijpe tomaten zonder zaadjes in kleine blokjes
1 ui gesnipperd
2 theelepels gedroogde chiliivlokken
handvol verse peterselie, fijngehakt
zwarte peper, vers gemalen
zeezout

Bereiding

Meng de gist met het warme water en voeg de suiker toe. Laat 10 minuten staan tot het mengsel schuimig is.
Zeef de bloem in een grote kom en voeg de zout toe.
Meng de yoghurt met de olijfolie. Maak een kuiltje in de bloem en schenk het yoghurt mengsel en de gist erin. Werk de bloem door het vocht tot er een deeg ontstaat. Kneed tot een glade deegbal en voeg indien nodig wat bloem of wat water toe.

Kneed het deeg 5 minuten en laat daarna 10 minuten rusten.
Keed het geheel nog een keertje door en dek de kom af met een schone theedoek en laat een paar uur op een warme plek rusten tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.

Duw het deeg naar beneden en verdeel het in 8 ballen.
Rol deze uit tot cirkels van 15 cm doorsnede en bestrijk met wat olijfolie.

Verwarm de oven voor op 220 gr C. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.

Doe voor het beleg het lamsgehakt, de tomaten, de ui, de chilivlokken, de peterselie en flink wat zout en peper in een grote kom. Kneed het mengsel goed en duw het vlees tussen je vingers door. Leg het mengsel op een snijplank en hak het een paar minuten met een groot mes.
Verdeel het beleg in 8 porties en bestrijk de deegbodems ermee. Je hoeft het deeg niet volledig te bedekken.

Leg de lahmacun op de bakplaat en bak 10-15 minuten in de oven tot het deeg gaar en de korst goudbruin is.
Serveer direct met partjes citroen.