Picanha staartstuk van de Big Green Egg

Picanha staartstuk van de Big Green Egg

Algemeen


persons : 4 personen
time : 60 minuten
book : Big Green Egg en mijn eigen toevoeging

Ingredienten

1 staartstuk oftewel Picanha
zeezout

Bereiding

Verwijder indien nog aanwezig de peesjes van de picanha.
Snij de vetkant in ruitjes in, maar snij het vet niet in tot op het vlees.
Bestrooi het met zeezout en wrijf het zeezout er goed in.
Laat minimaal 15 minuten intrekken.

Verhit de Big Green Egg voor met het gewone rooster tot een temperatuur van 160Gr.C.
Gril het vlees op de vetkant 2-3 minuten zodat het vet smelt. Tijdens dit grillen zullen er vlammen ontstaan, schuif met het vlees zodat het vlees hiermee niet in aanraking komt.

Haal het vlees na 1-2 minuten uit je Big Green Egg.
Verwijder het grillrooster en plaats de platesetter in je Egg. Leg hierop weer het grillrooster.
Doordat je Egg opstaat en je de platesetter erin hebt gelegd, zal je temperatuur dalen. Dat is helemaal okay. Je moet uitkomen op een temperatuur van 100-110 Gr.C.

Heb je deze temperatuur bereikt , leg dan het vlees terug in je Egg, nu met de vetkant naar boven.
Steek een termometer in het vlees en bak het vlees tot een kerntemperatuur van 48-50 Gr.C.
Houd je van rood dan is 48 Gr.C mooi, wil je meer medium-well dan ga je naar 50. Alles daartussen is uiteraard goed en is smaak afhankelijk.

Haal het vlees van je Egg en dek het af met aluminiumfolie. Pak het niet strak in, maar een gat aan de bovenkant in de folie, de vetkant moet wel mooi krokant blijven.
Laat het vlees minimaal 15 minuten rusten alvorens he taan te snijden.

Foto: Op de foto ligt de vetkant beneden, ik vond het zo makkelijker te snijden.