Kalkoen van de Big Green Egg

Kalkoen van de Big Green Egg

Algemeen


persons : 4-6 personen
time : 5 uurtjes
book : Eigen recept

Ingredienten

1 kalkoen, die van ons was 4 kilo
2 mandarijnen
kip kruiden naar keuze
250 gr boter
100 ml kippenbouilllon, koud
1 kippenbouillonblokje

Bereiding

Maak de kippenbouillon en laat deze afkoelen.

Maak de kalkoen schoon, haal indien nodig de buikholte leeg.

Vul een injecteernaald emt de koud kippenbouillon en injecteer de kalkoen op divers plaatsen met de koude bouillon. zo zal hij lekker sappig blijven tijdens de bereiding.

Stop 2 mandarijnen in de buikholte van de kalkoen. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg ruim kippenkruiden toe.
Smeer de kalkoen in met dit boter mengsel. Je zult nu niet alles nodig hebben, de rest wordt gebruikt om tussendoor de kalkoen meet te bedruipen.

Verwarm je Big Green Egg voor op 120-130 Gr.C. Plaats te plattesetter erin en een lekbak.
Vul de lekbak met water een een kippenbouillonblokje. Plaats hierop het gewone rooster.
Plaat de temperatuur pen om de koeltemperatuur te meten alvast op het rooster.
Als je temperatuur van je Egg mooi stabiel is dan leg je de kalkoen erop.
Steek de temperatuur pen om de vlees temperatuur te meten in de kalkoen.
Sluit de deksel en bak de kalkoen gaar tot een kerntemperatuur van 74-75 Gr.C.

Bedruip tussendoor diverse malen de kalkoen met het boter kruiden mengsel. Wij hebben dat drie keer gedaan. Onzer kalkoen was gaar na ongeveer 3,5 uur. Uiteraard is dat afhankelijk van de start temperatuur van je kalkoen.

Haal de kalkoen van de BBQ en pak hem met aluminiumfolie goed in.
Ik heb de kalkoen daarna in een geïsoleerde tas ( diepvriestas) gedaan. Zo kan de kalkoen mooi rusten en blijft hij ook lekker warm.
Wij hebben hem zo 2 uurtjes laten liggen alvorens hem aan te snijden.

Opmerking: Heb je geen big green egg, je kunt deze kalkoen op dezelfde wijze klaar maken in de oven.