Zuurkool met eendenborst en sinaasappel

Ingredienten

2 kleine eendenborsten
500 gr zuurkool, uitgelekt
30 gram boter
1 ui gesnipperd,
100 gram katenspek in blokjes
½ tl karwijzaad,
1½ eetlepel suiker
200 ml sinaasappelsap
2 sinaasappels

Bereiding

Boter verhitten in hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui 5 min.
Voeg de spekreepjes toe en bak deze enkele minuten. Schep de uitgelekte zuurkool, de suiker en karwijzaadjes door het mengsel. Voor de sinaasappelsap toe en naar smaak wat peper.
Leg de deksel op de pan en breng alles aan de kook. Stoof de zuurkool zachtjes gaar in ca. 30 minuten. Schep deze af en toe om.

Snijd intussen het vetvel van de eendenborst kruislings in. Bestrooi met zout en peper. Verhit een koekenpan zonder vet. Leg de eendenborsten met de vettge kant in de pan en bak deze kant op middenhoog vuur in ca. 8 minuten goudbruin en krokant. Bak de andere kant nog 3 minuten. Leg de eenenborst op een plank en dek deze af met een stukje aluminium folie en laat ze 5 minuten rusten.

Schil de sinaasappels en verwijder het vruchtvlees uit de partjes. Snijd het vruchtvlees in stukjes.

Verdeel de zuurkool over de borden, snijd de eendenborst in dunne plakjes en leg ze er tegen aan. Leg wat sinaasappel partje over de zuurkool.

Serveertip;
Onder de zuurkool had ik een smeuïge aardappel puree liggen.
Bij het originele recept zat dit er niet bij, maar alleen zuurkool en eendenborst was mijn inziens niet voldoende als avondmaaltijd. De puree smaakte er heerlijk bij.
-De volgende keer de zuurkool iets natter houden met de sinaasappelsap, en deze dan als wat jus gebruiken