Gerookte makreel home made

Gerookte makreel home made

Algemeen


persons : nvt
time : 25 minuten + aanmaken BBQ en afkoelen vis
book : Kookboek: Hete kolen an Jeroen Hazebroek & Leonard Elzenbaas

Ingredienten

2 hele makrelen
zout en peper naar smaak

kersenhout ( of beukenhout) naar smaak, snippers of een chunk
hitteschild
standaard rooster
lekbak

Bereiding

Breng de Big Green Egg* met een enkele hotspot naar een temperatuur van 150 Gr.C.
Strooi een handje geweekte rooksnippers of een chunk op de hotspot van de houtskool.

Plaats nu het hitteschild en het rooster. Eventueel een lekbak, maar makreel verliest maar weinig vocht en vet.

Leg de makrelen op het rooster en sluit de deksel. Laat de temperatuur tijdens het roken tot maximaal 120 GrC. oplopen.
Controleer na 20 minuten of de makrelen gaar zijn. steek hiervoor met een mes tot aan de midden graat zodat het visvlees zichtbaar is en je dit goed kunt beoordelen.
Gare makreel verliest zijn glazigheid en het visvlees wordt vlokkerig.

De kerntemperatuur is ongeveer 50 Gr.C.

Wij hebben de makrelen ruim 5 minuten langer gerookt, de temperatuur was steeds iets onder de 120 Gr.C

Opmerking; Ik heb de makrelen laten afkoelen tot lauwwarm, toen alle graatjes verwijderd. dat is wel even een secuur werkje, echt heerlijk mals lauwwarm makreelvlees, top!

Tip:
Strip de filets van de makreel, kijk goed of je alle graatjes eruit heb gehaald.
Vermeng per makreel, een paar eetlepels mayonaise, een eetlepel gehakte peterselie en het sap van een halve citroen. Breng op smaak met zout en peper.
Smeer deze makreel mayonaise op een toastje of gesneden donker brood.

* of een ander merk houtskool BBQ met een gesloten deksel waarbij je de temperatuur goed kunt regelen.