Spelt crackers met havermout

Spelt crackers met havermout

Algemeen


persons : 12 stuks
time : 35 minuten
book : Eigen recept, zie onderaan het recept*

Ingredienten

150 gram speltmeel
75 gram semolina
½ theelepel zout
15 gram sesamzaad
30 gram havermout vlokken
15 gram lijnzaad, gebroken
15 gr fijngehakte amandelen
2 eetlepel olijfolie
160 milliliter water
wat havermout om te garneren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 240 °C.
Meng speltmeel, semolina en zout met elkaar.
Maal of hak de amandelen heel fijn.
Meng sesamzaad, havermout, lijnzaad en de amandelen door het meel.
Voeg olie en water toe en meng in deegmachine door elkaar.

Rol het deeg zo dun mogelijk uit op een licht bebloemd werkblad (dikte creditcard).
Rol het deeg om de deegroller en rol het weer af op een stuk bakpapier.
Snijd alvast de crackers zodat je ze na het bakken niet hoeft te breken.
Maak de cracker lichtjes nat met wat water en garneer met zaden naar keuze, ik heb er havermout over gestrooid.

Bak de crackers ongeveer 5 minuten op hoge temperatuur.
Zet de oventemperatuur terug naar 210 °C en bak de crackers vervolgens nog 10–15 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
Als de crackers nog niet helemaal gaar zijn, kan je ze even uit de oven halen en omkeren, bak ze daarna nog zo'n 3 minuutjes totdat ze gaar zijn.

Laat de crackers op een rek afkoelen.

*De basis van dit recept komt van de website Heel Holland Bakt.
Als je dat recept doorleest en daarna het bijbehorende internet filmpje bekijkt kom je tot de ontdekking dat er nog al wat verschillen inzitten.
-In het recept gebruiken ze sesamzaad, deze komt in het filmpje niet voor.
-In het recept staat afbakken bij 200 graden, in het filmpje zeggen ze afbakken op 210 graden
-In het filmpje worden de zaden eerst geroosterd, dit staat niet in de receptuur.
-In het filmpje worden de crackers nat gemaakt voor het bakken.
Zoveel verschillen, voor mij best raar om te begrijpen als je het over hetzelfde recept hebt.

Voor mij was dit de eerste keer dat ik spelt crackers ging bakken dus ik heb dit recept toch maar als leidraad gebruikt en er wel mijn eigen draai aan gegeven.
Ik had geen zonnebloempitten en geen pompoenpitten in huis, wel amandelen, lijnzaad en havermoutvlokken.

De crackers zijn heerlijk, ik heb ze 20 minuten gebakken. Daarna even uit de oven gehaald en omgekeerd , daarna nog even 3 minuten de onderkant goed droog gebakken.

Speltcrackers ik ben er helemaal verslaafd aan, veel lekkerder dan een gewone cracker. Best duur in de winkel en naar nu blijkt zo makkelijk zelf te maken!