Gravad lax amuse lepel

Gravad lax amuse lepel

Algemeen


persons : 24 lepels
time : 10 minuten + 24 uur marineren van de zalm
book : Internet Zweeds cultuur

Ingredienten

750 gr verse zalm met vel
85 gr sugar
120 gr zeezout
8 eetlepels verse dille, fijngehakt
1 eetlepel witte peper, grof gemalen

3 koffie lepels mosterd
2 koffie lepels suiker
1,5 koffie lepel rode wijn azijn
zout
peper
200 ml ( of wat meer) olie, geen olijfolie
fijngehakte dille

Bereiding

Om het risico wat verbonden aan het eten van rauwe vis te minimaliseren, wordt het advies gegeven de zalm bevriezen voor het voorbereiden. Wanneer ontdooid, de schubben van de zalm en de kleine botten te verwijderen, maar laat de huid eraan zitten.

Meng zout, suiker, peper en dille in een schaal waarin de zalmfilet precies past.
Leg de zalmfilet met de huid naar boven en dek af me huishoudfolie.
Leg op de zalm een snijplank die past en verzwaar de plank met blikken groenten of iets anders zwaars.
Plaats in de koelkast en laat 24-48 uur marineren.
Spoel de zalm goed onder koud stromend water.

Trancheer de zalm in mooie dunne plakjes zonder al te dicht op de huid te snijden. Vindt je dit moeilijk, verwijder dan de huid in zijn geheel en snijd daarna de zalm in dunne plakjes.

Meng de mosterd, suiker en azijn en breng op smaak met zout en vers gemalen peper.
Roer krachtig, terwijl je de olijfolie in een dun straaltje toevoegt.
Voeg daarna de dille toe.

Leg wat zalm op een amuselepel en schep er wat van de dressing overheen.
Zo hoort een zalm amuse te smaken, veel lekkerder dan gerookte zalm uit een pakje!