Koffie eclair, eclair au café

Koffie eclair, eclair au café

Algemeen


persons : 8
time : lang
book : Soesdeeg van mijzelf, glazuur en vulling Adriano Zumbo

Ingredienten

Soesjes:
1½ dl water
snufje zout
75 gr boter
75 gr bloem
3 eieren

Koffie vulling:
325 ml melk
85 gr eigeel
85 gr suiker
35 gr maïzena
35 gr ongezouten boter
4 theelepels oplos koffiepoeder

Koffie glazuur
70 gr poedersuiker
1 theelepel oploskoffiepoeder
1 eetlepel kokend water

Bereiding

Soesjes:
Breng het water samen met de boter en zout aan de kook.
Haal de pan van het vuur, voeg de bloem in een keer toe en roer met een spatel tot een glad beslag.
Verwarm het beslag op laag vuur totdat het een gladde, glimmende egale bal is.
Haal van het vuur en laat iets afkoelen.
Roer er dan 1 ei door.
Als het ei helemaal is opgenomen dan pas het volgende ei, tot alle eieren zijn verwerkt.

Spuit met een spuitzak met een gladde spuitmond repen van ca 8 cm lang op een bakplaat met bakpapier. Spuit de repen niet te dicht op elkaar omdat ze tijdens het bakken groter worden.

Bak de soesjes in een gewone oven ( geen hete lucht aanzetten) op 210 Gr.C. tot ze mooi goudbruin zijn. Afhankelijk van de grote van de soesjes, ongeveer 20-25 minuten.
Prik na het bakken de soesje aan de onderkant in met een saté prikker zodat de stoom kan ontsnappen.
Leg ze 5 minuten terug in de oven zodat ze kunnen drogen
Laat de soesjes daarna volledig afkoelen voor ze gevuld worden.

Koffie vulling:
Verhit de melk en de oploskoffiepoeder in een pan. Verwarm tot de melk bijna kookt.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers, suiker en maïzena door de melk. Zet de pan terug op het vuur en kook tot de custard kookt en dikker is geworden.
Haal de pan van het vuur en dek de koffiecustard af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen.
Laat de koffiecustard afkoelen tot een temperatuur van 55 Gr.C.
Roer dan de boter erdoorheen, dek de koffiecustard weer af met folie. Zet in de koelkast en laat volledig afkoelen.

Koffie glazuur
Doe de oplos koffiepoeder een eens schaaltje en roer er een eetlepel kokkend water doorheen.
Doe de poedersuiker in een mengkom, roer hier de opgeloste koffie doorheen en roer tot een mooi glazuur. Voeg eventueel meer water toe, maar niet meer dan steeds een ½ eetlepel totdat je een mooi glazuur heb gekregen.

Koffie soesjes.
Snijd de soesjes open.
Doe de koffiecustard in een spuitzak en vul de onderste helft van de soesjes met de custard.
bestrijk de kapjes van de soesjes met de koffieglazuur en leg ze dan weer terug op de soesjes.
Plaats de soesjes in de koelkast tot gebruik