Feest taart

Feest taart

Algemeen


persons : 10
time : 120 min + 42 min oventijd + 3,5 uur wachten
book : Tijdschrift Allerhande 04-2012

Ingredienten

Witte chocolade room:
250 ml beker slagroom
500 ge witte chocolade,fijngehakt

Onderbodem:
60 gr bloem
25 gr poedersuiker
mespunt zout
30 g koude boter, in stukjes
2 eetl los geklopte ei
50 g chocolade extra puur 72% (tablet 100 gr

Voor amandel tussenlagen:
8 eiwitten
165 gr amandelpoeder*
150 gr poedersuiker
75 g kristalsuiker

Vulling:
450 gr blauwe bessen
375 gr frambozen

Afwerking:
500 gr mascarpone

springvorm 16 cm

Bereiding

Verwarm de slagroom in een steelpan en schenk de hete maar niet kokende room over de witte chocolade. Roer tot de chocolade is gesmolten. Dek de chocoladecrème af met vershoudfolie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet tot gebruik in de koelkast.

Meng bloem, poedersuiker en zout. Voeg de boter toe en meng tot kruimels. Klop 1 ei los, voeg 2 el ei toe en kneed snel tot een soepel deeg.
Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 170 °C.
Meng de amandelpoeder met de rest van de poeder­suiker en bloem.
Splits 8 eieren en klop de eiwitten stijf met de kristalsuiker.
Spatel het amandelmengsel er zo luchtig mogelijk door. Schep in de spuitzak en verdeel de helft van het beslag over de 3 springvormen.
Bak ze naast elkaar op het rooster van de oven in ca. 15 min. goudbruin. Laat 5 min. afkoelen in de vormen en laat uit de vorm helemaal afkoelen op een rek.
Bak met de rest van het beslag nog 3 lagen.
Zo bakt u in totaal 6 amandellagen, waarvan 1 reserve.

Neem het deeg uit de koelkast en rol met de deegroller uit tot een lap van 1/2 cm dik. Snijd er een cirkel uit van 16 cm doorsnee en bekleed de bodem van 1 springvorm ermee. Prik er met een vork gaatjes in. Bak in ca. 12 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat 1 1/2 uur afkoelen.

Smelt de pure chocolade au bain-marie en bestrijk de bodem ermee. Laat hard worden.

Bestrijk de bodem dun met de witte chocoladecrème. Leg er een amandellaag op, bestrijk met chocoladecrème en bedek met bessen. Leg er een amandellaag op, bestrijk met chocoladecrème en bedek met frambozen. Herhaal en eindig met een amandellaag. Strijk de bovenkant en rondom helemaal glad met chocoladecrème.

Zet minimaal 1 uur in de koelkast. Bestrijk de hele taart met mascarpone en leg de rest van het fruit bovenop.

* of 3 bakjes geschaafde amandelen (a 55 g) en maal de amandelen in de keukenmachine zo fijn mogelijk.

Op de foto:
Op de foto is de taart de helft van de receptuur. Ik heb de taart als proef gebakken om te kijken of hij zou passen als dessert voor een diner. Daarom is hij ook niet zo heel mooi afgewerkt. De taart was erg lekker maar wij vonden het meer een taart voor een verjaardag dan te serveren voor een nagerecht met koffie.
Wil je zien hoe hij er eens zo groot uit ziet klik dan hier.