Burnt Ends

under-heading

Burnt Ends

09 Jun 2018

Buikspek een nieuwe smaaksensatie, althans voor mij.

Speklapjes en de alom bekende fakkels, vele zijn er dol op als de BBQ weer aan gaat.
Maar wil je een keer iets anders, koop dan eens een heel stuk spek en bereid deze op een lage temperatuur op je BBQ.
Voeg smaken of kruiden toe die je lekker vindt, gebruik wel of geen rookhout of leg de buikspek van tevoren een paar uurtjes in een natte marinade.
Ieder keer smaakt het weer anders en je zult versteld staan wat slow cooking met buikspek doet.

De laatste tijd kom ik met regelmaat berichtjes tegen over Burnt ends.
Burnt Ends van buikspek welteverstaan want je kunt ook Burt Ends maken van Brisket.

Mijn interesse was gewekt want sinds ik het buikspek van onze Big Green Egg heb ontdekt wil ik meer met dit vlees gaan doen.

Traditioneel maak je burt ends van stukjes buikspek en je gaart ze indirect op je BBQ. Je omhult ze met een kruidenmengsel waar ook wat suiker in zit zodat ze een mooie ‘brak’ krijgen. Daarna glaceer je ze af met een BBQ-saus en laat je de saus lekker intrekken terwijl het vlees nog op de BBQ verder suddert.

Alles kan je op vele manieren bereiden zo ook deze burnt ends.
Op internet kwam ik deze tegen. in dit recept wordt het buikspek eerst in zijn geheel gaard en daarna pas in stukjes gesneden. Tada…ik had nog een stuk gegaard buikspek in de diepvries liggen…

Ik heb het stuk ontdooit, in grote dobbelstenen gesneden, ingesmeerd met een droge rub en 1,5 uur indirect op 125 graden in de Big Green Egg bereidt.
Uit de Egg genomen en in een schone schaal gedaan want er kwam nog best wel veel vet uit het buikspek.
De stukjes ingesmeerd met BBQ saus en ongeveer 15-20 minuten terug geplaats op de BBQ.
Wel af en toe de stukjes keren want verbranden ligt op de loer.

Wat een smaaksensatie!!
Ze lijken verbrand op de foto maar dat zijn ze niet!!
Heerlijk geserveerd met een bord mihoen.

Het kost inderdaad even wat tijd, maar daar krijg je ook iets heel bijzonders voor terug!

div-line