Gekaramelliseerde vijgen uit de oven

Bijgerecht / Nagerecht
  

under-heading

Gekaramelliseerde vijgen uit de oven

Ingredienten

500 gr verse vijgen
2 eetlepels honing
100 ml rode wijn of 80 ml marsala
2 eetlepels aceto balsamico
100 gr kristalsuiker
1 stukje citroenschil van de dunschiller
1 stukje sinaasappelschil van de dunschiller
kaneelstokje
boter om in te vetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 130 Gr.C

Was de vijgen. Snijd met een scherp mes het harde puntje van de bovenkant. Vet een ovenschaal waar de vijgen precies inpassen in met boter. Zet er de vijgen rechtop in. Vermeng de honing, marsala ( of rode wijn) en de aceto balsamico. Giet dit mengsel over de vijgen en bestrooi met de suiker.
Leg de citroenschil, sinaasappelschil en het kaneelstokje tussen de vijgen.

Zet onafgedekt 75 minuten in de oven. Er moet een siroop ontstaan, maar de vijgen moeten niet droog komen te staan.
Bij mij ontstond geen siroop, het bleef erg vochtig in de schaal in de schaal, daar was ik blij mee. Ik nok ze daardoor goed bewaren in de koelkast, ik heb het vocht later wat ingekookt

Haal de schaal uit de oven. Laat de vijgen afkoelen, ik heb ze in het vocht laten afkoelen.

Snij de vijgen door voor je ze serveert. Giet een beetje van de siroop erover. Ik heb de siroop in een pannetje iets verder ingekookt.

Vijgen die je niet meteen gebruikt kun je met de siroop in een bewaardoos in de koekast bewaren.

Tip:
- De vijgen zijn heerlijk bij een simpele taart. Ze kunnen ook prima bij kaas geserveerd worden.
- Invriezen in het vocht gaat ook echt heel goed!
- Lekker bij ijs als nagerecht, klik hier of bij een kaasplank.

Algemeen


persons : nvt
time : 70minuten + afkoelen
book : De bijbel van de Italiaanse keuken
print : Afdrukken