Pizza Calzone koude rijs methode

Hoofdgerecht / Big Green Egg / BBQ
  

under-heading

Pizza Calzone koude rijs methode

Ingredienten

Deeg
500 gr bloem (type 00), plus extra om te bestuiven
7 g gedroogde gist
290 ml water
2 el olijfolie
10 gr zout

Vulling
Je kunt alle vullingen maken die je lekker vindt, leef je uit!
Dit was onze vulling ( op de foto’s zie je vulling voor 2 personen)
340-350 gr paprika in blokjes
200 gr Yorkham in blokjes
50 gr chorizo worst in blokjes
200 gr geraspte Mozzarella kaas
zout en vers gemalen zwarte peper
gedroogde Italiaans kruiden
2 eetlepels Ajvar

Pizza Calzone
bakpapier
1 ei
zeezout uit de molen

Bereiding

Deeg:
Meng voor het deeg de bloem en de gist in een kom.
Schenk het water en de olijfolie erbij en begin met kneden.
Voeg als de ingrediënten goed vermengd zijn het zout toe en kneed tot een soepel en elastisch deeg.
Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en bol deze op door de zijkanten naar onderen te vouwen***
Leg de deegbollen op een snijplank, dek ze af met plasticfolie of een schone theedoek en laat het deeg minstens 1 uur rijzen.
Tot zover het originele recept van de Big Green Egg website.
Omdat ik het een heel gedoe vindt en rijzen onder een theedoek altijd anders uitpakt omdat je kamertemperatuur nooit hetzelfde is hanteer ik de koude rijs methode vanaf dit punt***
Strooi een beetje bloem in een ruime schaal, leg hier de deegbollen in. Dek af met huishoudfolie en plaats deze voor minstens 24 uur in de koelkast. Je deegbollen zullen na die tijd mooi gerezen zijn.
Omdat wij vaak met z’n tweeën zijn vries ik 2 deegbollen in. Strooi een beetje bloem in een plastic zipzakje en leg er een bol deeg in. Doe met de andere bol hetzelfde. Laat de deegbollen tzt in de zipzak ontdooien dit kan zowel op je werktafel of in de koelkast.

Vulling:
Snij alles in gelijke blokjes.
Verhit een beetje olie in en koekenpan en bak de paprika net zo gaar als je zelf wenst. Voeg ham, chorizo, zout, peper, Italiaanse Kruiden en Ajvar toe en bak dit heel even mee.
Haal uit de pan en laat afkoelen.
Meng de geraspte kaas door het afgekoelde paprika mengsel en verdeel de hoeveelheid in 4 gelijke porties

Calzone:
Leg een deeg bol op een met bloem bestoven werkblad en druk het deeg met de hand uit en draai het deeg steeds een kwartslag. Gebruikt geen deegroller, je drukt de structuur van het deeg stuk!
Indien nodig kan je nog wat meer bloem op je werkblad strooien.
Leg de vulling op het deeg en vouw het deeg eroverheen. Druk de naden goed op elkaar zodat ze dicht blijven zitten.
Leg de pizza calzone op bakpapier. Ik weet het, zo hoort het niet maar wij vinden dit erg makkelijk of doe het op je eigen manier zoals je normaal je pizza’s bakt.

Verwarm je Big Green Egg voor op 260 Gr.C Indirect met pizzasteen. Als je BGE goed is opgewarmd klop je het ei los en bestrijk je de pizza calzone hiermee.
Wij vinden het heerlijk om ook nog een beetje zeezout uit de molen over de calzone te strooien. Vooral een beetje zout over de dikke rand van het deeg, dat is zo lekker!
Schuif de calzone op de pizzasteen en bak deze 12-14 minuten gaar en mooi goudbruin!

Algemeen


persons : 4 pers
time : 30 minuten + 24 uur rijzen
book : Beetje van Big Green Egg en veel van mijzelf
print : Afdrukken