Rundvlees kroket

Hoofdgerecht / Lunch
  

under-heading

Rundvlees kroket

Ingredienten

6 gr gelatine blaadjes
65 gr boter
95 gr bloem
300 ml kalfsbouillon
225 gr fijngesneden rundvlees*
nootmuskaat
witte peper
zout

om te paneren:
bloem
eiwit, losgeklopt
paneermeel

Bereiding

Week de gelatine in koud water.

Smelt de boter in een pan en laat deze licht kleuren. Voeg in 1 keer alle bloem toe en blijf goed roeren. Blijf zeker 3 minuten roeren tot de bloem gaar is. ( het lijkt dat de bloem in de shift gaat maar dat is niet zo)
Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook, blijf ondertussen constant roeren zodat het niet aan koekt en een mooie egale massa wordt.

Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en roer deze door de verkregen salpicon ( zo heet de roux voor en kroket)

Voeg het fijngesneden vlees toe en meng deze goed door de salpicon . Proef en breng op smaak met zout, witte peper en wat nootmuskaat.

Dek alles alles af, laat snel afkoelen en plaats daarna in de koelkast om te laten opstijven**

Maak gelijke portie van de salpicon, ik heb ze 40 gr per stuk gemaakt.
Rol ze in de gewenste vorm.

Zet 3 schaaltjes klaar, vul er een met bloem, een met eiwit en een met paneermeel.
Klop de eiwit een beetje los maar niet schuimig.
Haal de kroketjes eerst goed door de bloem, schud de overtollige bloem eraf. Wentel ze daarna door het eiwit en vervolgens door het paneermeel.

Verhit het frituurvet naar 180 Gr.C en frituur deze kroketje gedurende 3 minuten goudbruin.

Tip:
* Ik heb een restje draadjesvlees hiervoor gebruikt
** tot zover het ik het daags van te voren gemaakt

Je kunt de kroketjes ook heel goed invriezen, dan is de frituur tijd wel iets langer.








Algemeen


persons : 14 stuks
time : 30 min + afkoelen
book : Kookboek: het basis kroketten kookboek
print : Afdrukken