Hollandse tomatensoep

Soep
  

under-heading

Hollandse tomatensoep

Ingredienten

2,5 kilo rijpe (zomer) tomaten
3 uien
75 gr gezouten roomboter
3 blaadjes laurier
1,5 liter groentenbouilon

Bereiding

Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.
Snijd de tomaten in stukken. Smelt in een soeppan de boter en fruit de ui minstens 10 minuten op heel laag vuur, tot de ui zacht en zoet is. Laat de boter en de ui niet kleuren, geef het de tijd!

Voeg de tomaten en de laurier toe. Leg de deksel op de pan en draai het vuur iets hoger. Smoor de tomaten in 20-25 minuten zacht.
Het is belangrijk dat de heerlijke tomatensappen vrijkomen, maar dat de tomaten niet bakken.

Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Verwijder het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep op smaak met peper en zout.

Opmerking:
Ik heb de soep gemaakt van mooie rode rijpe tomaten, toch is de soep niet mooi donkerrood geworden, de kleur lijkt meer op wortel of pompoensoep. In het boek van Soep bij Janneke thuis is de soep wel mooi rood. Toch had ik mooie knalrode zomer tomaten. Maar niet getreurd, de smaak is er niet minder om!

Algemeen


persons : 4-6
time : 45 minuten
book : Kookboek: Soep bij Janneke thuis
print : Afdrukken