Kip op bierblik

Hoofdgerecht / Big Green Egg
  

under-heading

Kip op bierblik

Ingredienten

1 maiskip ongeveer 1,2 -1,8 kilo
1 blikje bier a 33cl
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamico azijn

kipkruiden:
2 theelepels bruine suiker
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels bonenkruid
½ theelepel chilipoeder
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels mosterdpoeder
1 ruime eetlepel zeezout

Bereiding

Maak de kipkruiden melange ( de amerikanen noemen dat een rub) door alles goed te mengen.

Bestrooi de kip aan de buitenkant rijkelijk met de kruiden en strooi ook wat kruiden binnen in de kip.
Dek de kip alfen laat 30 minuten op kamertemperatuur komen.

Giet de helft van het bierblikje in een spray, voeg de olijfolie en de balsamico azijn toe en zet weg tot gebruik.

Schuif de kip over het bierblikje en zorg dat de kip recht overeind blijft staan.
Zet de bierblik-kip in een ovenschaal of lekbak en plaats deze zo op het rooster van je voorverwarmde BBQ ( 190-200 Gr.C)
Doe de deksel van de BBQ dicht.
Spray de kip na 20 minuten in met de bier-olijfolie-balsamico.
Sluit daarna weer de deksel en bak weer 20 minuten, spray de kip weer in.
Spray de kip zo diversen malen totdat hij mooi mahonie bruin van kleur is.
De kip is gaar als hij een kerntemperatuur bereikt heeft van 74 Gr.C.
Meet even op diverse plaatsen zodat je het zeker weet.
Heb je geen kerntemperatuur meter ga dan uit van 45 minuten per kilo kip.

Haal de kip van de BBQ en laat hem 5 minuten rusten alvorens het bierblikje te verwijderen. Pas op, heet!

Snijd de kip in stukken er serveer.

Opmerking:
- Ik heb het bierblikje omwikkeld met aluminiumfolie zodat ik zeker wist dat ik het blikje uit de kip kon krijgen en dat werkte perfect.
- In de originele dressing die over de kip gesprayd moet worden hoort ook nog appelcider. Helaas had ik dat niet in huis, dus heb ik dat weggelaten. Ik weet niet of dat veel voor het uiteindelijk resultaat wat uitgemaakt zou hebben. Ik heb het niet gemist.


Algemeen


persons : 4
time : 1.5 uur
book : Cookbook: Big Green Egg, celebrating the world's best smoker & grill
print : Afdrukken