Smeltend zachte sukade

Hoofdgerecht
  

under-heading

Smeltend zachte sukade

Ingredienten

100 gr ui
2 teentjes knoflook
½ knolselderij
175 gr wortel
2 eetlepels olijfolie
500 ml madeira
250 ml rode wijn
300 ml kalfsfond
3 takjes tijm
2 laurierblaadjes
4 runder sukadelapjes a 150-175 gr
2 eetlepls dijon mosterd
zout en peper
50 gr bloem
75 gr roomboter

Bereiding

Rundersukade
 s'middags of daags van te voren
Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de knolselderij in blokjes. Schil en snijd de wortel in blokjes. Verhit olijfolie in een brede stoofpan en bak de ui, wortel, knolselderij en wortel lichtbruin.
Blus de groente af met madeira en rode wijn, breng aan de kook en laat het 10 minuten op middelhoog vuur zachtjes inkoken.
Voeg de kalfsfond, tijm, knoflook en laurier ( scheur de blaadjes een beetje in dan geven ze meer smaak af) toe en breng aan de kook.

Verwarm de oven voor op 125˚C.

Bestrijk de sukade aan beide kanten met mosterd en masseer dit goed in. Bestrooi de sukade met zout en versgemalen peper.
Druk het vlees aan beide kanten licht in de bloem. Verhit de roomboter met een beetje olie in een bakpan en bak de sukade op middelhoog vuur binnen enkele minuten goudbruin.

Leg het vlees in de fond, het moet minstens 1 centimeter onder staan. Breng langzaam tegen de kook aan en gaar de sukade 2,5 uur in de oven tot het gaar is.

Leg de sukade op een bord en zeef de jus door een bolzeef in een schone pan ( gebruik een brede pan dan verdampt de jus sneller) Damp de jus op middelhoog vuur in tot het licht stroperig is.



‘s Avonds afmaken
Sukade verwarmen

Breng de ingekookte madeirajus aan de kook in een grote koekenpan.
Leg de sukade erin en breng langzaam aan de kook zodat het vlees de jus ‘opzuigt’ en zodoende gaat ‘karamelliseren’.



Opmerking: een echte klassieker maar hij blijft erg lekker!

Foto: Deze zacht smeltende sukade geserveerd met roergebakken little gem die besprenkeld is met een beetje gembersiroop. Daarover heen deze heerlijk salsa verde met ansjovis.
Ansjovis, kruiden en sukade is een mooie combinatie.

Opmerking: Zie hier het filmpje van Het originele recept is met geblancheerde frisse sla en honing.

Algemeen


persons : 4
time : lang, maar zeker blije gezichten !!
book : www.24kitchen.nl
print : Afdrukken