Gestoomde zalm met bois-boudransaus

Voorgerecht / Hoofdgerecht
  

under-heading

Gestoomde zalm met bois-boudransaus

Ingredienten

bois bourdran saus
150 ml arachideolie
¼ dl wijnazijn ( 25 gr is makkelijker)
zout en vers gemalen peper
75 gr tomatenketchup
kleine theelepel worcestersaus
4 druppels tabasco
50 gr sjalotten fijngesneden
3 gr kervel. fijngeknipt
3 gr bieslook, fijngeknipt
10 gr dragon, fijngeknipt


zalm:
4 stukjes zalmhaas filet a 125 gr ( of gewone zalmfilet)
4 eetl olijfolie
2 stengels bleekselderij, in partjes of een paar plakjes paprika
aluminiumfolie

Bereiding

bois-bourdran saus:
Roer in een schaal de olie en azijn door elkaar. Voeg een snufje zout toe en draai 3 maal met de pepermolen. Roer alles met een kleine garde tot een emulsie.

Voeg de tomatenketchup, worcestersaus, tabasco, sjalotten en kruiden toe. Roer goed en proef of de saus goed op smaak is.

Je zou de saus nu meteen kunnen gebruiken maar hij is veel beter op smaak als hij eerst een paar uurtjes of zelfs een paar dagen heeft gestaan, dus maak hem eerder!
Bewaar de saus in de koelkast bij mij was de saus na ruim een maand nog steeds heerlijk, dat komt omdat alles heerlijk onder de olie staat.


zalm:
Verwarm de oven voor op 175-185 GrC.
Bestrijk 4 stukken folie op de glimmende kant met olijfolie, en verdeel hierover de bleekselderij of paprika. (deze groenten kun je erbij serveren maar dat hoeft niet, ze worden gebruikt om de zalm wat los te houden van de folie zodat de wijn-stoom ook onder de zalm door kan)
Leg de zalmfilet op de groenten en bestrooi de vis met wat peper en zout.
Vouw de folie alvast een klein beetje dicht en schenk in elk pakketje een beetje witte wijn of water. Sluit de pakketjes goed dicht en plaats ze in een ovenvaste schaal.

Gaar de vis in 10-13 minuten, tijd is afhankelijk van de dikte van de zalm, in de oven.

Haal de vis uit de pakketjes en leg deze op voorverwarmde borden. Roer de saus goed door en schep wat van de saus over de zalm. Serveer de rest van de saus in een schaaltje apart.

Tip:
Je kunt de vis ook met je handen in "mooie vlokken" breken, op kleine schaaltjes leggen, wat saus erover en serveren ( met een gebaksvorkje) als amuse

Klik hier voor leuke achtergrond info over de bois-bourdon saus.

Algemeen


persons : 4
time : 30 minuten
book : De saus komt uit het Kookboek: Sauzen van Michel Roux
print : Afdrukken