Zalm met een Mexicaanse twist

Hoofdgerecht
  

under-heading

Zalm met een Mexicaanse twist

Ingredienten

zalm
2 puntpaprika’s rood
een bosje lente-uien
2 verse Spaanse pepers
1 kilo zalmfilet met vel, wel schubben en graten verwijderd
1 citroen
venkelzaad

rijst
1 mok basmati rijst
225 gr rode paprika’s uit pot
¼ courgette
paar takjes verse basilicum
balsamico azijn
olijfolie
zout en peper

gaucamole
1 potje of blikje kant en klare guacamole
1 lente-ui
2 takjes koriander, alleen de blaadjes
½ rode verse Spaanse peper
5-7 kerstomaatjes

salade:
500 gr babycourgette of gewone courgette
een paar takjes verse munt
1-2 verse Spaanse pepers
sap van een ½ citroen
paar scheuten goede olijfolie
zout en peper

extra:
1 pak tortillia's

Bereiding

Zalm:
Schenk een paar scheuten olijfolie in een grote blaadslede. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika’s en de lente-uien in stukken van 2 cm. Hak de Spaanse peper in grove stukjes.
Besprenkel de zalm aan beide kanten met olijfolie, strooi er zout en peper op en rasp met een fijne raps wat citroenschil erover.
Wrijf er de zalm goed mee in en was je handen. Snijd het stuk zalm eventueel doormidden zodat het in de braadslede past.
Leg de vis met het vel naar boven in de braadslede leg de gesneden groenten eromheen.
Zet hem in het midden onder de hete grill ( 200Gr.C.) en zet de kookwekker op 14 minuten.

Rijst:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Hak ondertussen de paprika’s en de basilicumblaadjes fijn, Snijd de courgette brunoise (miniblokjes)
Schenk een flinke scheut olijfolie wat balsamico azijn in een mengkom en schep daar de fijngehakte paprika, basilicum blaadjes en courgette doorheen.
Zet apart tot gebruik.

Guacamole:
Maak de lente-ui schoon en snijd in dunne ringen.
Maak de Spaanse peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper fijn.
Was de tomaatjes en snijd ze in vieren of in zessen.
Hak de korinader fijn
Open de guacamole en schep het in een mengkom.
Meng de overige ingrediënten erdoor heen en klaar is je snelle versie guacamole

Salade:
Pers het sap van een halve citroen in een grote serveerschaal en doe er een paar scheuten extra vierge olijfolie en een flinke snuf zout en peper bij.
Hak de muntblaadjes en een halve rode peper fijn en doe ze bij de dressing.
Schaaf zo dun mogelijke plakjes van de courgette. ( op de foto; ik heb een schaaf die spaghetti sliertjes maakt maar dunne plakjes met de kaasschaaf zijn ook goed, hoe dunner hoe beter)
Leg de courgette slierten op de dressing in de schaal. Zet de kom op tafel maar hussel hem pas op het allerlaatst aan tafel.

Zalm:
Haal de zalm na 14 minuten uit de oven, trek met een mesje en je vingers voorzichtig het vel los en klap het om. Strooi er een snufje zout en het venkelzaad op.
Keer de paprika’s om en zet de braadslede terug onder de grill en laat nog eens 5 minuten bakken.
Haal de zalm uit de oven en leg het krokante velletje terug op de zalm.

Tortillia's:
Leg de tortillia's een paar seconden per kant in een grillpan dan worden ze lekker krokant.
Weinig tijd je kunt ze ook op een stapeltje 10-15 seconden in de magnetron opwarmen maar dan worden ze niet krokant.

Rijst:
Meng het paprikamengsel door de rijst.

Serveren:
Zet alles in schalen op tafel of maak de borden leuk op.

Opmerking:
- Dit is een recept voor 6 personen en komt uit het boek Jamie in 30 minuten.
- Je moet super kunnen doorwerken en multitasken om dit in 30 minuten spits te krijgen...maar in 45 minuten moet het zeker lukken. Al met al toch ook nog weinig (kook)tijd voor zo'n heerlijk compleet maaltijd recept.
- In het originele recept moet je ook nog eens van verse avocado's, knoflook en limoensap guacamole maken. Ik had nog 'n potje in de kast staan en heb die gebruikt en opgeleukt volgens dit recept. Het resultaat was meer dan bevredigend.
- Mijn zalm was iets te gaar, in het originele recept stond: zet de oven maximaal, ik denk dat 200 Gr zoals ik het nu beschrijf beter is.

Algemeen


persons : 6 personen
time : 45 minuten
book : Kookboek : Jamie in 30 minuten
print : Afdrukken