Witte tiramisu

Nagerecht
  

under-heading

Witte tiramisu

Ingredienten

20-25 kleine meringues, zelf gemaakt of gekocht
2 ei-gelen
1 eiwit
90 gr kristalsuiker
325 gr mascarpone
1,6 dl witte rum ( bv Bacardi)
2 dl volle melk
18 Savoiardi koekjes*

Bereiding

Het lekkerst is natuurlijk om de meringue zelf te maken, maar heb je hier geen tijd voor gebruik dan gekochte.

Verkruimel de merinques maar houd er 10 apart voor de garnering.

Kies een schaal van ongeveer 10 cm diep, waarin je een laag van 9 Savoiardi koekjes kunt leggen.

Klop de eierdooiers met de suiker tot een bleek, mousseachtig mengsel. Spatel er geleidelijk de mascarpone door en klop tot het een homogene massa is.
Klop 1 eiwit stijf en spatel het door het mascarpone mengsel.

Roer de rum en de melk door elkaar op een soepbord en doop er de Savoiardi koekjes in, net lang genoeg om ze zacht te maken.
Leg 9 bevochtigde koekjes in de schaal en spreid er ongeveer 1/3 van het mascarponemengsel over uit.
Strooi er de merenguekruimels op. Doop nog 9 Savoiardi koekjes in het rum-melk mengsel en leg ze op de meringue kruimels. Spreid er de helft van de rest van het mascarpone mengel over uit.

Dek de schaal af met plasticfolie en zet hem in de koelkast.
Schep de rest van het mascarpone mengsel in een bewaardoos met deksel en zet die ook in de koelkast.
Laat de tiramisu een dag in de koelkast staan.

Strijk voor het serveren de rest van het mascarponemengsel over de pudding en versier het de meringue koekjes die je hebt achtergehouden.

Opmerking: Voor mij net iets te veel rum smaak, iets minder Bacardi rum en het is een perfect toetje.

Opmaaktip: Ipv hele meringues bovenop de tiramisu heb ik ook de achtergehouden meringues erover verkruimeld. Voordeel hiervan is dat je het toetje helemaal kan afmaken, Je hoeft dus geen mascarpone mengsel te bewaren. Je strooit voor het serveren de verkruimelde meringues erover en het ziet er schitterend uit.

Serveertip: lekker met verse aardbeien.

* Opmerking: Savoiardi zijn Italiaanse lange vingers, deze zijn grote, smaakvoller en dikker dan de Nederlandse.
Je kunt eventueel ook de Nederlandse gebruiken, gebruik er dan wat meer.

Algemeen


persons : 6
time : 15 minuten + 1 dag koelen
book : Kookboek: Hoe te eten van Nigella Lawson
print : Afdrukken