Boerenappeltaart

Taart
  

under-heading

Boerenappeltaart

Ingredienten

bodem:
boter en paneermeel voor de bakvorm
100 gr boter
150 gr suiker
snufje zout
geraspte schil van 1 citroen
2 eieren
50 ml crème fraîche
1 theel. bakpoeder
150 gr bloem

vulling:
1 kg zure appels
3 eetl. citroensap
3 eieren
50 gr suiker
75 ml crème fraîche
1 zakje vanillesuiker
1 ½ eetl. abrikozenjam
1 eetl. boter

poedersuiker
3 eetl. amandelschaafsel

Bereiding

Beboter een bakblik van 26 cm doorsnede en bestrooi hem met paneermeel.
Klop de boter, suiker, zout en de citroenrasp tot een crème.
Klop er een voor de 2 eieren door en vervolgens de crème fraiche.
Meng de bloem met het bakmeel en klop door het beslag.
Strijk het deeg in de vorm.

Schil de appels, deel ze in vieren, verwijder het klokhuis en rasp de appels grof.
Laat het sap dat bij het raspen vrijkomt weglopen.
Meng de geraspte appel met het citroensap.
Roer de crème fraîche, de eieren, de suiker en de vanillesuiker door elkaar.
Vermeng dit met de geraspte appel.
Verdeel het mengsel over het deeg en strooi er 2 eetlepels suiker overheen.
Bak de taart 30-35 minuten in een voorverwarmde oven van 200 Gr.C.

Verwarm de abrikozen jam met de boter.
Strijk dit over de taart en bak de taart nog eens 10 minuten.
Laat de taart afkoelen.

Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan en laat het afkoelen.
Bestrooi de taart hiermee en strooi er poedersuiker overheen

Tip:
Laat het sap van de geraspte appels goed weglopen, ik heb dat niet goed genoeg gedaan! Bij mij was de vulling te nat waardoor de taart was na het einde van de baktijd niet gaar was in het midden.
Ik heb de middenvulling iets omgeschept en de taart nog 10 minuten extra gebakken, daarna was hij prima.


Algemeen


persons : 12
time : 40 minuten + 45 minuten oventijd
book : Tijdschrift: Koken en Genieten sept 2008
print : Afdrukken