Meringue rol gevuld met cranberry

Nagerecht
  

under-heading

Meringue rol gevuld met cranberry

Ingredienten

4 eiwitten
150 gr witte basterdsuiker
1 theel. maïzena
2 theel. witte wijnazijn
enkele druppels vanille aroma
1 eetl. poedersuiker

2 dl slagroom
50 gr poedersuiker
1 eetl. citroensap

6 eetl. cranberry jam
½ citroen voor het ontvetten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 Gr.C.

De kom, garde, mixerhaken en de spatel afwassen en ontvetten met citroensap.
In de kom de eiwitten stijf kloppen en daarna beetje bij beetje de suiker toevoegen. Blijf kloppen tot het mengsel dik en glanzend is.
Maïzena boven het eiwit zeven en samen met de witte wijn azijn en de vanillearoma door de eiwitten spatelen.

Bakpapier op een bakplaat leggen en een rechthoek van 22 bij 33 cm aftekenen.
In dit vak de eiwit massa verdelen en gladstrijken.
Bak het eiwitschuim 20 minuten in de oven, tijdens het bakken de oven niet openen !

Intussen de slagroom met de poedersuiker stijfkloppen en opzuren met een eetlepel citroensap.
Tot gebruik in koelkast zetten.

Meringue uit de oven halen en 5 minuten laten afkoelen.
Leg een nieuw vel bakpapier op het werkblad en strooi hier wat poedersuiker op.
Leg de gebakken meringue op z’n kop op de poedersuiker en trek voorzichtig het oude bakpapier eraf.

Nadat je de rol hebt omgedraaid is het beter om hem even echt af te laten koelen voordat je verder gaat, anders wordt de slagroom vulling te warm en krijg je geen mooie rol.

De cranberry jam over de meringue verdelen, daarover heen de citroenslagroom gelijkmatig verdelen en glad strijken.

Rol het geheel stevig op en draai strak in het bakpapier.* (Strak maar niet te strak anders duw je de vulling eruit)
Het moet een beetje lijken op een gevulde cakerol.

Laat het geheel in de koelkast opstijven.

Haal het bakpapier los en snij van de merengue rol 6-8 dikke plakken.

*Het makkelijkste gaat het als je het bakpapier aan een kant optilt en de merengue tot ongeveer op de helft dubbel klapt. Trek het bakpapier iets los van de meringue. Pak de andere kant van het bakpapier en klap de merengue er dan weer overheen. Trek het bakpapier hier ook een stukje los.
Vouw de twee uiteinden van het bakpapier in elkaar en zet even vast met bv twee wasknijpers. Zo kan de meringue rol mooi opstijven.

Variatietip:
-Je kunt de meringue vullen met iedere jam of curd die je lekker vindt. Op kookles was de rol gevuld met lemoncurd en waren er ook wat verse frambozen in verwerkt.
-Klik hier voor het recept van de zelfgemaakte cranberry jam.


Serveertip: Lekker met een bolletje ijs.


Algemeen


persons : 6
time : 40 minuten + 2 uur opstijven
book : Gedeelte uit een kookles menu, recept aangepast
print : Afdrukken