Parelhoen met pittige walnoten en zuurkool

Hoofdgerecht
  

under-heading

Parelhoen met pittige walnoten en zuurkool

Ingredienten

1 parelhoen
1 appel
boter om in te bakken

100 gr rookspek
2 sinaasappelen

100 gr suiker
20 walnoten
mespuntje cayennepeper

400 gr eigenheimers
melk
boter
eidooier
peper, zout en nootmuskaat

1 appel
1 ui
50 gr suiker
375 gr wijnzuurkool
½ liter appelsap
2 kruidnagelen
3 laurierbladeren
3 jeneverbessen
boter
½ dl crème fraiche

Bereiding

Schil de appel en vul de parelhoen hiermee. Bak de parelhoen aan in boter. Draai het vuur laag en laat de parelhoen ruim 1 uur op laag vuur sudderen tot hij helemaal gaar is.

Bak de spekjes uit.

Snij de partjes uit de sinaasappels en snij deze in stukken.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan, strooi er wat cayennepeper over en dan wat suiker. Blijf schudden en omscheppen tot de suiker gekarameliseerd is.
Schep goed door en leg de walnoten één voor één op een stuk bakpapier.

Schil de aardappelen en kook deze gaar. Maak er een smeuïge puree van.
Houd de puree warm.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in flinterdunne plakjes en doe hetzelfde met de ui.
Fruit deze aan in een pan, voeg de suiker toe en laat karamelliseren.
Voeg de zuurkool toe, de appelsap en de crème fraîche.
Doe de kruiden in thee-eitje of maak van keukenpapier een kruidenbuiltje.
Laat dit meetrekken tot de zuurkool gaar is en houd de zuurkool een beetje vochtig. Dit is ook de saus.

Haal de parelhoen uit de pan en pluk het vlees eraf.
Breng het vlees op smaak met zout en peper en meng de uitgebakken spekjes erdoor.

Zet een ring op het bord, schep daarin een lepel aardappelpuree, daarop de zuurkool met flink wat saus. Leg daarop de sinaasappelparten, het parelhoenvlees en garneer met de walnoten.


* Recept aangepast:
Het orginele recept was met fazantenpoten, parelhoen is een goed alternatief

Algemeen


persons : 4
time : 2 uur
book : Kookles: 13 december 2006, recept aangepast
print : Afdrukken