Zeewolf filet met romige saffraansaus

Hoofdgerecht
  

under-heading

Zeewolf filet met romige saffraansaus

Ingredienten

4 stukken zeewolf van ongeveer 150 gr

Saus:
100 gr sjalotten.
4 eetlepels olijfolie
1 flinke pluk saffraan
50 ml Noilly Prat
150 ml droge witte wijn
150 ml visfond.
350 ml slagroom
zeezout
vers gemalen witte peper

* Ik heb nog 1/2 theelepel kurkuma toegevoegd en nog ruim 100 ml room. Ik vond de saffraan smaak te sterk.

Bereiding

Pel en snipper de sjalotten fijn.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten glazig, pas op dat ze niet bruin worden. Voeg de saffraandraadjes toe en laat 10 seconden meefruiten.
Blus af met Noilly Prat en de witte wijn. Laat in ongeveer 5 minuten inkoken tot de helft.
Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng opnieuw aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken.
Proef en breng op smaak goed op smaak met zeezout en witte peper uit de molen.
Laat de saus even staan , minimaal 1 uurtje zodat de saffraan smaak zich kan ontwikkelen.
Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bolzeef in een schone pan.
Zet weg tot gebruik.


Verwarm de oven voor op 200 Gr.C.

Snijd de zeewolf in 4 gelijke stukken en bestrooi deze met zout en versgemalen zwarte peper.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de vis 1- 1½ minuut per kan bruin.
Vet een ovenschaal in met boter en leg de vis in de ingevette schaal.
Bestrooi de vis indien gewenst opnieuw met wat zout en peper.
Roer de aanbaksels in de pan los, voeg eventueel 1 of 2 eetlepels water toe om losmaken te vergemakkelijken, schep het bakvet uit de koekenpan, druppel deze over de vis.
Gaar de zeewolf in het midden van de oven in 7-8 min, tijd is afhankelijk van de dikte van de zeewolf.
Twijfel je over de tijd en heb je een kerntemperatuur meter, de vis is gaar bij 60Gr.C kerntemperatuur
Verwarm ondertussen de saffraansaus.
Haal de vis uit de oven en leg deze op een voorverwarmd bord, schep de saus eromheen.

Geserveerd met rosti, een mini quiche, snijbonen en wortel.

Opmerking, de saus is te veel voor 4 personen.

Algemeen


persons : 4 pers
time : 45 minuten
book : Inspiatie opgedaan bij de Auberge aan het Hof Eigen recept
print : Afdrukken