Stoofschotel met kip walnoot en granaatappel

Hoofdgerecht
  

under-heading

Stoofschotel met kip walnoot en granaatappel

Ingredienten

plantaardige olie
2 grote uien, gesnipperd
1 eetlepel bloem
600 gr walnoten, fijngehakt
8 kippenbouten zonder vel
vers gemalen zwarte peper en zeezout
1,2 liter koud water
3 eetlepels fijne kristalsuiker
450 ml granaatappelmelasse (verkrijgbaar bij een Midden-Oosterse supermarkt)
pitjes van 1 granaatappel

Bereiding

Verhit een braadpan op middelhoog vuur en verhit hierin 3 eetlepel olie. Bak de uien glazig en lichtbruin.
Bestrooi zodra de uien bruin zijn, de kip aan beide kanten met peper en zout en doe ze bij de uien. Zet het vuur hoger en schroei de kip aan beide kanten dicht. Haal de pan van het vuur en zet apart.

Verwarm een grote koekenpan en rooster de bloem tot deze licht beige wordt ( zet het vuur niet al te hoog, het verbrand snel). Doe de walnoten erbij en roer goed door.
Doe het water bij de walnoten in de pan, roer goed door en breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat de walnoten daarna 1 uur met de deksel op de pan, op een middelhoog vuur zachtjes koken. Hierdoor worden de walnoten gaar en zacht.
Wanneer de natuurlijke oliën van de walnoten boven komen drijven dan zijn de walnoten gaar.

Doe de suiker de suiker en de granaatappel melasse bij de walnoten en roer goed door. Neem hier de tijd voor, het duurt even voor de melasse vanwege zijn dikke consistentie volledig is opgelost.
Voeg de uien en de kip toe en laat het geheel 2 uurtjes met de deksel op de pan garen. Roer elk half uurtje een keertje door zodat de walnoten niet aan de bodem van de pan blijven plakken en verbranden.

Als het mengsel gaar is dan heeft het een rijke, donkere, chocolade achtige kleur gekregen.
Bestrooi met granaatappelpitjes en een flinke kom basmati rijst.

Foto: Mijn eega houdt niet van botjes, ik heb het kippenvlees al geplozen in de keuken.

Opmerking van mij: Vol, rijk en een machtig gerecht.

Opmerking in het kookboek: Khoresh-e-Fesejam oftwel stoofschotel met kip, walnoot en granaatappel is door zijn structuur een van de meest bejubelde stoofschotels in Iran.
De stoofschotel heeft een diep, rijke maar ook zure smaak met een nootachtige structuur. Zoals de meeste stoofschotels is deze het lekkerst als je hem daags van tevoren maakt

Algemeen


persons : 4
time : 3,5 uur
book : Uit het kookboek Persiana van Sabrina Ghayour
print : Afdrukken