Smeuige paddestoelen risotto

Bijgerecht
  

under-heading

Smeuige paddestoelen risotto

Ingredienten

300 gr risotto rijst
1 grote ui
1 stengel bleekselderij
15 gr gedroogd eekhorentjesbrood
2 takjes verse rozemarijn
½ glas witte wijn
1 liter kippenbouillon
500 gr gemengde paddenstoelen zoals kastanjechampignons, oesterzwammen en shiitakes
1 teen knoflook
klein bosje tijm
een flinke klont boter
40 gr vers gepaste Parmezaanse kaas
½ citroen
½ bosje platte peterselie

Bereiding

Week het eekhoorntjesbrood in warm water. (zie opmerking onderaan)
Pel de ui, hak de ui en de bleekselderij in grove stukken.
Knijp het eekhoorntjesbrood uit en bewaar het weekvocht.
Doe de ui, bleekselderij en eekhoorntjesbrood in een keukenmachine en maal alles fijn.

Schenk een paar scheutjes olijfolie in een grote pan, doe bak het mengsel lichtjes aan.

Pluk de rozemarijnnaaldjes van de steeltje en hak ze fijn. Doe ze met de rijst bij het ui mengsel in de pan.
Blijf 1 minuut roeren, schenk de witte wijn erbij, blijf roeren tot de wijn volledig is geabsorbeerd.

Giet er een soep lepel bouillon bij en roer goed.

Probeer een mooi ritme te vinden gedurende 16-18 minuten door ongeveer per minuut een scheut kokende bouillon en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood bij de risotto te schenken.
In totaal heb je ongeveer 1 liter vocht totaal nodig.
Om de risotto optimaal smeuïg te maken moet je het zetmeel uit de korrels masseren en voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Veeg de paddenstoelen schoon.

Scheur of snij ze in mooi stukken. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hierin wat olijfolie. Bak hierin de in stukken gescheurde paddenstoelen, een uitgeperst teentje knoflook en breng op smaak met zout en peper.
Pluk blaadjes van een paar takjes tijm en bak deze even mee, roer de rest van de tijm door de risotto.

Blijf de risotto regelmatig roeren.

Roer er de boter, het grootste gedeelte van de Parmezaanse kaas en een flinke kneep citroensap door. Breng de risotto op smaak met zout en peper en eventueel nog een scheutje bouillon om het extra smeuïg te maken.

Schep de helft van de paddestoelen door de risotto.
Hak de peterselie fijn en strooi deze door de risotto

Serveren:
Schep de risotto op de borden en verdeel de overgebleven paddenstoelen hierover.
Bestrooi naar wens nog met wat Parmezaanse kaas.

Opmerking.
- In het originele recept werd het eekhoorntjesbrood niet geweekt maar droog meegemalen. Als je wel weekt dan kan je het weekvocht ook aan de risotto toevoegen = extra smaak.
- In het originele recept moesten de gebakken paddestoelen ook nog even onder de grill gezet worden, ik heb deze fase overgeslagen: krokant bakken vond ik voldoende. Scheelt weer in tijd... je krijgt het zo ie zo niet af in 30 minuten.
Beetje doorwerken en het moet je lukken in 35-40 minuutjes

Algemeen


persons : 4
time : 40 minuten
book : Kookboek: Jamie in 30 minuten
print : Afdrukken