Rode kool

Bijgerecht
  

under-heading

Rode kool

Ingredienten

1 eetl olijfolie
1 ui, gehalveerd, gepeld
1 eetl. zeezout of een halve eetlepel fijn tafelzout
1 rode kool
3 eetl. licht bruine basterdsuiker
3,75 dl rode wijn
sap van 1 sinaasappel
¼ theel koekkruiden
2 appels

Bereiding

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem of braadpan.
Snij de ui in dunne halve ringen en doe ze met het zout in de pan, op die manier branden de uien niet aan.
Bak de ui op laag vuur tot hij zacht is, maar nog niet bruin.
Schaaf de kool fijn en roer de kool door de uien in de pan.

Strooi er de suiker en koekkruiden over en giet de wijn en het sinaasappelsap bij.
Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snij de appels daarna in kleine stukjes en doe ze bij de kool.
Als alles een beetje geslonken is, roer dan voorzichtig.
Leg de deksel op de pan en houd de kool op het laagst mogelijke vuur ongeveer 2 uur aan de kook.
Het kan echt niet e gaar worden.

Serveertip:
De kool vormt een spectaculaire combinatie met gewoon gegrilde of heel kort gebakken zalm.
Daarnaast is niet alleen het contrast tussen de donkere, wijnrode kool en het sappige koraalkleurige vissenvlees mooi om te zien, het is ook zo dat beide smaken verrassend goed samengaan. Als je eenmaal zalm met rodekool gegeten hebt dringt het tot je door hoe weinig groenten overeind blijven tegen het robuuste aroma van deze vis.
En bij het zoetzuur van de kool valt de vettigheid van de zalm, die niet iedereen lekker vindt, volkomen weg.

Tip: De volgende dag smaakt de kool nog lekkerder.

Algemeen


persons : 4
time : 2,5 uur
book : Kookboek: Feest van Nigella Lawson
print : Afdrukken