paté met zoetzure groenten

Lunch
  

under-heading

paté met zoetzure groenten

Ingredienten

325 gr kippenlever
525 gr schouderkarbonade
350 gr half om half gehakt
10 gr zout
2 sjalotten
2 teentjes knoflook
klontje boter
1 eetlepel tijm
4 gedroogde laurierblaadjes
8 jeneverbessen
8 pimentkorrels
5 eetlepels sterkte drank ( calvados, cognac, asbach uralt)
flink veel zwarte peper
2 eieren geklopt

Zelf ingemaakte zoet zure groenten

Bereiding

Maak de kippenlever schoon ( verwijder de peesjes)
Verwijder de botten van de schouderkarbonade en snijd het vlees in grove blokken.

Doe de kippenlevers in een keukenmachine en maal ze fijn.
Doe de fijngemalen kippenlevers in een mengkom.
Doe de schouderkarbonade in de keukenmachine en meng deze fijn, doe ze bij de kippenlever.
Voeg het gehakt toe en meng goed door elkaar.

Maak de sjalotjes schoon en hak deze mooi fijn.
Scheur de gedroogde laurierblaadjes in stukjes en verwijder de harde hoofdnerf.
Doe deze stukjes in een vijzel, voeg de tijm jeneverbessen en pimentkorrels toe. Maal deze fijn tot een poeder.
Verwarm de boter en smoor de sjalotten gaar, voeg als de sjalotten bijna gaar zijn de knoflook toe. Doe je dit eerder dan verbrand de knoflook en wordt hij bitter.
Voeg op het laatst de fijngemalen kruiden toe en bak deze kort mee.

Klop de eieren los, voeg ruim zwarte peper toe, het zout en de calvados.

Meng het eimengsel tezamen met de de gekruide sjalotten door het vleesmengsel.

Bekleed een paté schaal met de spek.
Schep het vlees mengel in de paté vorm en dek de vlees mengsel af met plakjes spek.
Dek de schaal af met de bijbehorende deksel. Gebruik je een cakeblik dek deze dan af met aluminiumfolie.

Zet de paté vorm in een ovenschaal en vul deze voor 75% met kokend water.
Plaats het geheel in de voorverwarmde oven en bak de paté gaar in 1,5 uur.
Verwijder de deksel of folie en bak de paté nog eens 15 minuten.

De pate is nu gaar, heb je een kerntemperatuur meter, de paté moet een kerntemperatuur hebben van 75grC.

Laat de pate afkoelen in zijn vorm, leg iets zwaars op de pate zodat deze inder druk kan opstijven.

Laat de paté minimaal 24 uur staan

Serveer kleine zoetzure augurkjes bij de paté of maak net als ik gedaan heb zelf zoet zure groenten.



Algemeen


persons : 10-12 plakken
time : 2,5 uur
book : Beetje van Yvette van Boven, beetje van mijzelf
print : Afdrukken