Mosselsoep met knolselderij

Soep
  

under-heading

Mosselsoep met knolselderij

Ingredienten

1 kilo mosselen
4 eetl. olijfolie
6 sjalotten, fijngehakt
200 ml droge witte wijn
350 gr knolselderij
125 ml slagroom
200 gr witvis, bv zeewolf of pangasiusfilet
3 eetl. verse peterselie, fijngehakt

Bereiding

Spoel de mosselen goed in koud water. Verwijder exemplaren die open staan.
Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan en fruit de helft van de sjalotten zachtjes 1 minuut.
Voeg de mosselen toe en schep ze samen met de sjalotten om.
Voeg de wijn toe en leg de deksel op de pan.
Stoom de mosselen op hoog vuur in ca. 6 minuten tot ze gaar en open staan.
Schud de mosselen in de pan ( met de deksel erop) tussendoor een of twee keer.

Giet het vocht uit de pan en vang het op in een kom.
Maak van dit vocht straks de soep.
Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelp. Bewaar een paar schelpen voor garnering.
Verwijder mosselen die niet zijn open zijn.

Snijd de knolselderij in kleine blokjes. Verhit de rest van de olie in een pan, fruit de rest van de sjalotten 2 minuten.
Voeg de knolselderij toe.
Giet het mosselvocht in een maatbeker en vul dit aan met water tot 1 liter.
Voeg het vocht toe aan de knolselderij, breng de soep aan de kook.

Draai het vuur laag en kook de soep zachtjes 10 minuten.
Voeg room en naar smaak zout en peper toe.

Kook de soep nog 5 minuten en pureer deze met een staafmixer tot een gladde romige soep.*

Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg mosselen en de reepjes vis toe en zet het vuur laag. Kook de vis zachtjes in ca. 5 minuten gaar.

Verdeel de soep over voorverwarmde borden of kommen.
Leg de lege mosselschelpen in de soep, wip even met een lepel een mossel in de schelp!
Garneer de soep af met peterselie.

Serveertip: Lekker met warm geroosterd brood.

*Tot zover kan je de soep heel goed van te voren maken.


Algemeen


persons : 4
time : 45 minuten
book : Kookboek:12 maanden lekker eten
print : Afdrukken