Merinque met zoute karamel

Nagerecht


under-heading

Merinque met zoute karamel

Ingredienten

1 citroen (schoongeboend)
5 eieren
150 g fijne kristalsuiker
150 g poedersuiker
1 el maizena

50 gr fudge
125 ml slagroom
1 theelepel zout flakes

250 ml slagroom
8 gr vanillesuiker
1 theelepel kaneel

4 kletskoppen
25 gr pure chocolade geraspt

Bereiding

Verwarm de oven voor op 90 ºC. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Splits de eieren, zorg dat er geen spoortje eigeel in het eiwit terechtkomt (de eidooiers worden niet gebruikt). Zorg dat een kom en de gardes van de mixer helemaal schoon en vetvrij zijn. Schenk het eiwit in de kom. Voeg 1 el citroensap (per 8 personen), de citroenrasp en de kristalsuiker toe. Klop het eiwit met de mixer tot je een stevig en glanzend eiwitschuim hebt. Zeef de poedersuiker en de maizena boven het schuim en spatel door elkaar.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep met 2 eetlepels 8 bergjes eiwitschuim op de bakplaat met een doorsnede van 8 cm. Bak de meringues 4 uur in het midden van de oven. Ze moeten zo wit mogelijk blijven. Zet de oven uit en laat ze in ca. 2 uur afkoelen in de oven met de ovendeur een stukje open.

Maak een zoute karamelsaus door de fudge en de slagroom te smelten.
Voeg daar 1 theelepel zeezout-flakes aan toe.

Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de kaneel.

Leg de merinques in een cirkel en schep de kaneelroom ertussen.

Breek de kletskoppen doormidden en steek die her en der in de slagroom.

Besprenkel de krans met de zoute karamelsaus

Opmerkingen:
- Foto: Ik heb de ingrediënten gehalveerd, de krans op de foto is voor 4 personen
- Ik ben de kletskoppen vergeten te kopen, ik heb de taart daarom voorzien van extra fudge snippers
- De zoute karamelsaus is erg dun gebleven, toch heb ik precies gedaan wat er staat in het recept, de smaak was goed!

Algemeen


: 8 personen
: 45 minuten bereiden + wacht en oventijd
: Allerhande december 2017
: Afdrukken